Δήμος Δέλτα: Απαλλαγή δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω Covid-19


Όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ανάσα» σε επιχειρήσεις του δήμου Δέλτα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, και έχουν πληγεί οικονομικά, δίνει ο Δήμος Δέλτα με την απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

Η πρόταση κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Απριλίου σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και ψηφίστηκε ομόφωνα.

«Αποφασίσαμε την απαλλαγή των πληττόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων του δήμου μας από το βάρος των δημοτικών τελών προκειμένου να πάρουν μια ανάσα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Οι καταστηματάρχες θα καταθέσουν μια σειρά δικαιολογητικών που θα πιστοποιούν την μη λειτουργία ή την εν μέρει λειτουργία τους για να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη αναδρομικά από τις 20 Μαρτίου 2020» εξήγησε στο σώμα η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, Χρύσα Γεωργιάδου η οποία νωρίτερα κατέθεσε την πρόταση στην οικονομική επιτροπή του δήμου απ’ όπου έλαβε ομόφωνη έγκριση.

«Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του δήμου Δέλτα κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι επιτακτική. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν όρθιες την επόμενη μέρα. Η απόφαση για απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού καθώς και των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων των πληττόμενων, επιχειρήσεων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, είναι ένα μικρό δείγμα στήριξης του κάθε επαγγελματία του δήμου Δέλτα, τόνισε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

Το μέτρο ισχύει για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους και των οποίων οι ΚΑΔ ανήκουν στις λίστες διακοπής αυτών σύμφωνα με τα σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Για την απαλλαγή τελών για όσο διαρκεί ή διήρκεσε η αναστολή λειτουργίας παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στις ανωτέρω ευεργετικές διατάξεις καταθέτοντας:

Αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δέλτα για την απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού  –  κατάθεση αίτησης στο Αυτοτελές Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Δέλτα για την απαλλαγή τελών κοινόχρηστου χώρου, το οποίο αποστέλλει Τίτλο Βεβαίωσης Οφειλής με το ύψος των εναπομεινάντων τελών προς βεβαίωση και είσπραξη.

Με την αίτηση κατατίθενται τα κάτωθι δικαιολογητικά:

• αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος,
• Ε9 για ιδιόκτητα ακίνητα,
• πρόσφατο μισθωτήριο για μισθωμένα ακίνητα
• άδεια λειτουργίας επιχείρησης
• άδεια κοινόχρηστου χώρου
• αποδεικτικά για το χρόνο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης – έντυπο δήλωσης αναστολής που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα Εργάνη, από το οποίο προκύπτουν οι ΚΑΔ της επιχείρησης και τεκμαίρεται η ολοσχερής διακοπή της λειτουργίας της.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν συνολικά 14 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων σημαντικές μελέτες για μια σειρά έργων ζωτικής σημασίας που πρόκειται να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως η Δημιουργία Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Προσφυγικής Μνήμης στην κοινότητα Διαβατών, αστικές παρεμβάσεις σε κοινότητες του δήμου Δέλτα, αστικές αναπλάσεις σε Σίνδο και Διαβατά, προσεισμικός έλεγχος δημοτικών κτιρίων, μελέτες για τα ΕΠΑΛ Χαλάστρας και Σίνδου και άλλα σημαντικά έργα υποδομής.