Η «φαβέλα» της Δυτικής Θεσσαλονίκης


Η «φαβέλα» της Δυτικής Θεσσαλονίκης

 

Μια νέα και πολύ περίεργη «πολιτεία» αρχίζει να δημιουργείται τους τελευταίους μήνες στη δυτική πλευρά της πόλης και φυσικά ο λόγος δεν γίνεται για μια νέα ανοικοδόμηση αλλά για ένα είδος παραγκούπολης.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης της Thessnews, στο 504ο και τελευταίο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης ένας νέος καταυλισμός από αυτοσχέδιες καλύβες αρχίζει να αναπτύσσεται κάτω ακριβώς από την αερογέφυρα, από όπου τα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς την οδό Κουντουριώτη και το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Ένας μικρός αριθμός από παράγκες, που όσο περνούν οι μήνες αυξάνονται, δείχνει ότι οικογένειες, κατά πάσα πιθανότητα αλλοδαποί, έχουν καταλάβει αυθαίρετα το συγκεκριμένο οικόπεδο που βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη αερογέφυρα. Εντελώς πρόχειρες κατασκευές με φόντο το βιομηχανικό περιβάλλον της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με το πώς είναι δυνατόν ο καθένας να μπορεί να φτιάξει το σπιτικό του, δίχως να λογοδοτεί σε κανέναν. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία κανόνων υγιεινής, δημιουργεί εύλογα φόβους για τη δημιουργία μιας «φαβέλας», επιβαρύνοντας την ήδη πολύ άσχημη εικόνα της δυτικής πλευράς της πόλης.

 

Καταφύγιο Ρομά

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Thessnews, οι νέοι κάτοικοι που ζουν κανονικά κάτω από τη γέφυρα είναι Βούλγαροι Ρομά, η εικόνα των οποίων έχει γίνει συνήθεια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Με τα χαρακτηριστικά αυτοσχέδια καροτσάκια τριγυρνούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και αναζητούν κυρίως μεταλλικά αντικείμενα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Αρκετοί είναι αυτοί που διαμένουν σε παλιές μονοκατοικίες, πάντα στα δυτικά της πόλης, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τη διαμονή των μηδενικών εξόδων.

Παλιά εγκαταλελειμμένα κτήρια στο έρημο πλέον δυτικό βιομηχανικό μέτωπο κατά μήκος του λιμένα Θεσσαλονίκης έχουν φιλοξενήσει ή φιλοξενούν ακόμα στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας, που περνούν κατά εκατοντάδες οδικώς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προς άγραν ανακυκλώσιμων υλικών.

Χαρακτηριστική είναι οι περίπτωση των παλιών αποθηκών της Αγροτικής Τράπεζας, που βρίσκονται κοντά στο σημείο, όπου είχε δημιουργηθεί μια πολιτεία από Αθίγγανους Ρομά. Αυτοσχέδιες παράγκες στα αχανή κτήρια και παντελής έλλειψη υγιεινής δημιουργούσαν αποπνικτικές συνθήκες.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αστυνομία κλήθηκε να επέμβει για την εκκένωση του χώρου, αφού επρόκειτο για κατάληψη ξένης ιδιοκτησίας.

 

Σε ελεύθερο χώρο

Στον νέο χώρο που βρίσκεται η υπό δημιουργία νέα παραγκούπολη δεν υπάρχει ξένη ιδιοκτησία. Ο χώρος είναι κενός, κάτω από μια γέφυρα, και οι οικογένειες Ρομά από τη Βουλγαρία θεώρησαν ότι ήταν ο ιδανικός χώρος προκειμένου να στήσουν εκεί το ορμητήριό τους.

Η έλλειψη αστυνόμευσης άλλωστε ευνόησε τα σχέδιά τους, αφού οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ δεν επαρκούν ώστε να αναλάβουν το συνεχές κυνήγι της μετεγκατάστασης των συγκεκριμένων ανθρώπων σε διάφορα σημεία της πόλης, που βέβαια δεν υπάρχουν κατοικίες.

Εφόσον κοντά δεν υπάρχουν ούτε επιχειρήσεις ούτε και σπίτια, δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες που να οδηγήσουν σε μια αστυνομική επέμβαση, όπως έγινε και στην περίπτωση των Αποθηκών της Αγροτικής.

Οι ίδιοι οι Βούλγαροι Ρομά άλλωστε δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές για παράνομες δραστηριότητες πέραν της παράνομης απόσπασης ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, κάτι που δεν αποτελεί επικίνδυνο αδίκημα. Βέβαια η αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι παράγκες δημιουργούν φόβους για τη δημιουργία μιας μεγάλης παραγκούπολης, τύπου φαβέλας, στη δυτική είσοδο, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια υγειονομική «βόμβα».

 

Πηγή Thessnews.gr