Με Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται η 30η Οκτωβρίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης ως δημόσια γιορτή για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί.
Με Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται η 30η Οκτωβρίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης ως δημόσια γιορτή για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί. Το ΠΔ υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο το Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης» αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα.
Την καθιέρωση του εορτασμού της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1944, είχε ζητήσει από το 2014 η παράταξη του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”.
Η παράταξη με επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ζητά να τιμηθεί η συγκεκριμένη μέρα μέσα από διάφορες δράσεις.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μηταφίδη:
«Στις 30 Οκτωβρίου 2014 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση –σωτηρία της Θεσσαλονίκης από τα από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής (30-10-1944) από τις ανταρτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
Μόλις το 1981, 37 χρόνια μετά, τίμησαν οι Θεσσαλονικείς την επέτειο της ”απολυτρώσεως” της πόλης με πρωτοβουλία του τότε δήμαρχου Θανάση Γιαννούση και τη συμμετοχή των δημάρχων Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Συκεών στη συνέχεια. Την παρακαταθήκη αυτή θα συνεχίσει μέχρι το 1986 και ο κατοπινός δήμαρχος Θεοχάρης Μαναβής, ενώ επί δημαρχίας Σ. Κούβελα παύει κάθε δημοτικός εορτασμός της «ενοχλητικής» αυτής επετείου.
Το υπουργείο Β. Ελλάδας και η ΤΕΔΚ συνεχίζουν να τιμούν την επέτειο, ώσπου, μετά το 1989, προς δόξαν της διατυμπανισμένης ”εθνικής συμφιλίωσης”, σβήνεται από το δημοτικό εορτολόγιο και δεν εντάσσεται στον επίσημο τριήμερο εορτασμό και τους πανηγυρισμούς της ”επετείου του ΟΧΙ”, στους οποίους, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία γιορτάζεται η…έναρξη (!) και όχι λήξη του πολέμου. Έκτοτε ο εορτασμός εξαντλούνταν σε μια τυπική στρατιωτική τελετή στο ηρώο του Γ΄ Σ.Σ, που τα δύο τελευταία χρόνια έπαψε να γίνεται και αυτή.
Σήμερα, 70 χρόνια μετά, με τους νοσταλγούς-μιμητές των Ναζί στη Βουλή ή προφυλακισμένους για εγκλήματα, δεν θα βρείτε στον κεντρικό δήμο κανένα δρόμο με την ιστορική ημερομηνία ”30/10/1944” ή με τα ονόματα των απελευθερωτών της που έσωσαν τις ζωτικές υποδομές της πόλης (υδραγωγείο, ηλεκτρική εταιρεία, λιμάνι, μύλους Αλλατίνη) από την ανατίναξη. Αντίθετα θα δείτε να φιγουράρουν, με απόφαση του χουντικού Δ.Σ.Θ. και την ανοχή των κατοπινών, τα ονόματα όσων προϋπάντησαν, συνεργάστηκαν και κατευόδωσαν τους τυράννους.
Έστω και με καθυστέρηση 70 ετών, το Δ.Σ.Θ., αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια για την πόλη μας, πρέπει:
α) να ζητήσει από τον ”τελετάρχη” των εκδηλώσεων της επετείου του ”ΟΧΙ”, Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, να εντάξει στον τριήμερο επίσημο εορτασμό την 30η Οκτωβρίου – ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους ΝΑΖΙ.
β) ο Διευθυντής Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας με έγγραφό του να προτρέψει τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν και να αναδείξουν στις αντίστοιχες σχολικές γιορτές τα γεγονότα και τη σημασία της απελευθέρωσης της πόλης από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης.
γ) ανεξάρτητα από την απόφαση της Περιφέρειας, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να τιμήσει τη μέρα αυτή
– με τελετή στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Παραλία.
– η δημοτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αξιοποιώντας τόσο το δικό τους αρχειακό υλικό όσο και τις ”ελεύθερης, αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3”, να εντάξουν στο πρόγραμμά του σχετικά αφιερώματα.
– να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης το φωτογραφικό υλικό από την έκθεση: ”Η γιορτή της Ελευθερίας, Ο ΕΛΑΣ οργανώνει πάνδημο εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, 2 Νοεμβρίου 1944” του Μουσείου Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς
– να οργανωθεί υπό την αιγίδα του δήμου και σε συνεργασία με την ”Εθνική Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα” σχετική εκδήλωση.
– να απαλείψει από τους δρόμους της πόλης τα ονόματα γνωστών συνεργατών των ΝΑΖΙ, που αποδόθηκαν από τα διορισμένα δημοτικά συμβούλια την περίοδο της χούντας και να κοσμήσει τους δρόμους της πόλης με τα ονόματα των απελευθερωτών της. Μια τέτοια απόφαση, πέρα από τον προφανή ιστορικό συμβολισμό της, θα αποτελεί και πολιτικό όπλο απέναντι στους νεοναζί.
– να αναρτήσει, ανάμεσα στα πορτρέτα των δημάρχων της πόλης, το πορτρέτο του πρώτου δημάρχου της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, του αντιστασιακού καθηγητή-τέως πρύτανη του ΑΠΘ Δημήτρη Καβάδα, απομακρύνοντας παράλληλα τα πορτρέτα των κατοχικών δημάρχων Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη, που συνεργάστηκαν με τους τυράννους της φαιάς πανούκλας».
Πηγή: Voria