Ε. Φωτόπουλος: "Να αλλάξει ο νόμος για τις καύσεις αγρών ώστε να σταματήσουν"


image

Ε. Φωτόπουλος: “Να αλλάξει ο νόμος για τις καύσεις αγρών ώστε να σταματήσουν”
Σχετικά με το πρόβλημα της καύσης των αγρών κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είμαστε αντίθετοι στην καύση των αγρών κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Δυστυχώς όμως ο νόμος επιτρέπει στους αγρότες την ελεγχόμενη καύση, κατόπιν αδείας. Η καύση δε γίνεται μόνο στο δικό μας Δήμο ούτε είμαστε τυπικά αρμόδιοι ωστόσο, σαν Δήμος που έχει στην επικράτειά του αγροτικές εκτάσεις και ζει έντονα το πρόβλημα, δεν μείναμε αδρανείς.

Ήδη από πέρυσι κάναμε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού, την Πολιτική Προστασία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα γίνουν καύσεις πριν τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να μην υπάρχει η υγρασία που δημιουργεί τον έντονο καπνό.  Επίσης, ζητήσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τροποποιήσει το νόμο ώστε να επιτρέπεται η καύση μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καύση έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα χωράφια και στη δημόσια υγεία. Και είναι απαραίτητη η βοήθεια των πολιτών για να λύσουμε το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καύση των υπολειμμάτων είναι απολύτως απαραίτητη για ένα μέρος των αγροτεμαχίων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα αλλά μπορεί να γίνεται τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο που είναι πιο κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες”.