Τσουρέκι με γέμιση πουρέ καστανού ή πραλίνα φουντουκιού και επικάλυψη λευκής σοκολάτας!!!


Τσουρέκι με γέμιση πουρέ καστανού ή πραλίνα φουντουκιού και επικάλυψη λευκής σοκολάτας!!!

 

Γεια σας φίλες/φίλοι μου! Ελπίζω κι εύχομαι να είστε όλοι σας καλά !

 

Μια ακόμη Παρασκευούλα είμαι κοντά σας με νέα ,υπέροχη και γλυκιά συνταγή .Ελπίζω να φτιάξατε και να ευχαριστηθήκατε το γαλακτομπούρεκό μου. Σήμερα θα φτιάξουμε το γευστικότερο τσουρέκι που έχετε φάει ποτέ στη ζωή σας. Αφράτο, πεντανόστιμο, με γέμιση από πουρέ κάστανο ή πραλίνα φουντουκιού (όπως έβαλα εγώ) που έχουμε όλοι στα σπίτια μας και φυσικά τη λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι, αλλά και με επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

Φανταστείτε αυτό τον καταπληκτικό συνδυασμό γεύσεων στον ουρανίσκο σας!!! Κάθε μπουκιά θα είναι μια ονειρεμένη απόλαυση!!!

“Τι λέτε ;;; Δεν ξεσηκωθήκατε ακόμη ;;;;;”

Πάμε γρήγορα στην κουζίνα μας ,να φτιάξουμε αυτή τη γλυκιά  πανδαισία !!!

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΟΥΡΕ ΚΑΣΤΑΝΟΥ Ή ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ !!!

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ :

  • 60 γρ. νερό χλιαρό
  • 18 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 5 γρ. κακουλέ
  • 2 αυγά μέτρια
  • 100 γρ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. πουρέ κάστανου(υπάρχει σε μεγάλα σ/μ ή κατ/τα με υλικά ζαχαροπλαστικής ) ή λίγα γραμμάρια κατά προτίμηση πραλίνα φουντουκιού (πιο εύκολη και συνήθως υπάρχει στα σπίτια )
  • 1 κρόκος αυγού διαλυμένος σε 1 κ.σ. νερό
  • 340 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • 30 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

 

  • Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και 2 κ.σ από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά για να φουσκώσει.
  • Ρίχνουμε στο μούλτι τα 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ και χτυπάμε καλά για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.), το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα και τέλος τα 50 γρ. βούτυρο.
  • Χτυπάμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά στη σιγανή ταχύτητα και στη συνέχεια στη δυνατή για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. βούτυρο και μία πρέζα αλάτι. Ρίχνουμε το αλάτι στο τέλος για να μην κάψει τη μαγιά μας.
  • Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν ίνες στο ζυμάρι μας. Με το που απορροφηθεί το βούτυρο βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1-1:30 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  • Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση το ζυμάρι και κάθε κομμάτι σε 4 ίσα μικρότερα.
  • Ανοίγουμε με τα χέρια μας σε μακριές λωρίδες 30 εκ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το πάχος κάθε κορδονιού 4-5 εκ. για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε.
  • Απλώνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού τον πουρέ κάστανο κατά μήκος. Κάθε κορδόνι θα πάρει περίπου 2-3 κ.σ από τον πουρέ.
  • Τυλίγουμε κάθε κορδόνι ώστε να καλύψουμε τη γέμιση.
  • Πατάμε καλά τις άκρες τις και ρολάρουμε στον πάγκο εργασίας.
  • Σχηματίζουμε μια κοτσίδα με 4 κορδόνια. Ενώνουμε τις τέσσερις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2. Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας. Θα δημιουργήσουμε 2 τσουρέκια με αυτό τον τρόπο.
  • Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
  • Αλείφουμε με μείγμα ενός κρόκου με 1 κ.σ νερό και ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει καλά και με ένα πινέλο αλείφουμε με τη λευκή σοκολάτα την επιφάνεια του.
  • Σχηματίζουμε γραμμούλες με την σοκολάτα κουβερτούρα, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Μη βαρεθείτε διαβάζοντας την εκτέλεση της συνταγής. Μπορεί να φαίνεται δύσκολη η διαδικασία, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου. Αντιθέτως θέλει περισσότερη υπομονή να φουσκώσει η ζύμη σας. Εφόσον την έφτιαξα εγώ για πρώτη φορά και μου πέτυχε, άρα μπορείτε άνετα κι εσείς να επιχειρήσετε να την φτιάξετε.

Θα τρελαθούν μικροί και μεγάλοι και θα νομίζουν πως είναι του εμπορίου .Κι όμως θα είναι από τα χεράκια σας!!! Θα φουσκώνετε από περηφάνια.

Πιστεύω από εδώ και στο εξής δε θα αγοράζετε τόσο συχνά τσουρέκια

Σας εύχομαι καλή σας επιτυχία !!!

Εις το επανιδείν

Καράδαλη Κατερίνα