Ευθ. Φωτόπουλος: «Η ΠΟΑΥ είναι συλλογική προσπάθεια –απαραίτητη η συμμετοχή των συλλόγων οστρακοκαλλιεργητών»


Δήλωση του Δημάρχου Δέλτα για το νέο φορέα διαχείρισης υδατοκαλλιεργειών του Θερμαϊκού Κόλπου.

Μετά το πέρας της πρώτης γενικής συνέλευσης και του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του «Δικτύου ΠΟΑΥ Θερμαϊκού», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21.12.2017, ο Δήμαρχος Δέλτα και Πρόεδρος του δ.σ. του Δικτύου, Ευθύμιος Φωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η προσπάθεια για τη δημιουργία νέου Φορέα Διαχείρισης των υδατοκαλλιεργειών του Θερμαϊκού Κόλπου, μετά από 17 χρόνια, έχει μπει στην τελική ευθεία και πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί. Το νέο στοιχείο είναι ότι στις επόμενες γενικές συνελεύσεις θα συμμετέχουν ως μέτοχοι και οι σύλλογοι των οστρακoκαλλιεργητών, καθώς ελήφθη απόφαση να αποτελέσουν μέλη του Δικτύου και να συμμετέχουν σε όλα τα συλλογικά όργανα και στις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους. Το θεωρούμε απαραίτητο διότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική.

Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο ΥΠΕΚΑ, στις αρχές του 2018, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί και η ΠΟΑΥ θα θεσμοθετηθεί, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες θα επιφέρουν ένταση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, υγιή ανταγωνισμό, απόκτηση γεωγραφικής ταυτότητας των προϊόντων μας, ενίσχυση του ρόλου και της θέσης των απασχολούμενων στον τομέα αυτό, παραγωγή ασφαλών προϊόντων, ενδεχόμενη καλλιέργεια και άλλων ειδών πέραν της μυδοκαλλιέργειας, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τους υδατοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού. Θα σημάνει, παράλληλα, ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και, βεβαίως, εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία».