Τάρτα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και καραμέλα


Τάρτα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και καραμέλα

Γεια σας φίλες/οι μου!

Σήμερα αποφάσισα να  γλυκάνω τα χειμωνιάτικα απογεύματά σας με την παρακάτω  συνταγή μου .

Φτιάξτε την υπέροχη τάρτα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και καραμέλα και εντυπωσιάστε την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Η τάρτα μου είναι παγωμένη.Την άφησα  στο ψυγείο όλο το βράδυ για να σφίξει σωστά. Όσο και να την αφήσεις, πάλι βελούδινη θα είναι η γκανάς σοκολάτας.

Η καραμέλα με Φυστικοβούτυρο θα σφίξει καλά, τόσο ώστε να σου κολλήσει ελαφρώς στα δόντια, όπως πρέπει. Η βάση αλμυρή σπάει τη γλύκα και τη μονοτονία.Μια μπουκιά κρύα τάρτα και μια γουλιά ζεστού καφέ,είναι ότι καλύτερο για τα χειμωνιάτικα απογεύματά σας . Λιώνουν όλα στο στόμα, συγκλονίζουν με τον αναπάντεχο συνδυασμό τους.

Ας ξεκινήσουμε παρέα να φτιάξουμε την τάρτα μας !!!

 

 

Υλικά για τη βάση:

190 γρ. κρακεράκια(αλμυρά) ή μπισκότα τύπου digestive ή μπισκότα βανίλιας (κατά προτίμηση )

30 γρ. ζάχαρη

70 γρ. βούτυρο λιωμένο

 

Υλικά για τη γέμιση:

110 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. ζάχαρη λευκή

70 ml κρέμα γάλακτος

35 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. Φυστικοβούτυρο

Υλικά για την επικάλυψη:

150 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

140 ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε τη βάση. Στο μούλτι βάζουμε τα κρακεράκια με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε μπολ και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Πιέζουμε την τριφτή ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα βουτυρωμένης ταρτιέρας ή κάποιας αποσπώμενης φόρμας . Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10-12 λεπτάκια.

Την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε κατσαρόλα την καστανή, τη λευκή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 4 λεπτάκια.

Προσθέτουμε το Φυστικοβούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3-4 λεπτάκια  επιπλέον.

Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και τη ρίχνουμε πάνω στη βάση. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, την αφήνουμε να σταθεί για 2 λεπτάκια κι έπειτα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.

Περιχύνουμε με τη σοκολάτα τη γέμιση ομοιόμορφα. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Θυμίζει κάτι από snickers … θα τη λατρέψουν  τα παιδιά .

 

Λίγα μυστικά για τα υλικά μας :

Φυστικοβούτυρο :Εκτός από υπέροχη γεύση σε σάντουιτς και γλυκά, το φυστικοβούτυρο έχει επίσης ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία, όπως πρωτεΐνη, καλή χοληστερόλη και φυτικές ίνες.Το φυστικοβούτυρο είναι πολτός τριμμένων και ψημένων φυστικιών. Η κοινή ονομασία του καρπού είναι αράπικο φυστίκι και η επιστημονική αραχίς η υπόγειος. Η εμπορικά διαθέσιμη μορφή περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη.

Γκανάς :Η γκανάς (Γαλλικά: ganache) ή γκανάζ είναι σάλτσα σοκολάτας και χρησιμοποιείται ως η βάση για σοκολατάκια και τρούφες σοκολάτας.

Η γκανάς παρασκευάζεται συνήθως όταν σε ζεστό γάλα και κρέμα γάλακτος προστίθενται κομμάτια σκούρας ημίπικρης σοκολάτας.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Καράδαλη Κατερίνα