Έκτακτη συνεδρίαση των δημάρχων: Αυτές είναι οι νέες προτάσεις για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη


Νέες εναλλακτικές λύσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, καταθέτουν οι δήμαρχοι, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση της κυβέρνησης για διαμόρφωση του Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά.

Απόψε συνεδρίασε εκτάκτως η εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέληξε σε προτάσεις χωροθέτησης του Κέντρου σε περιοχές του κέντρου, της δυτικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τις οποίες και θα καταθέσει προς συζήτηση στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, οι εναλλακτικές προτάσεις της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι:

– Πρ. Στρατόπεδο 561 στη Θέρμη

– Οικόπεδο ΓΑΙΑΟΣΕ μεταξύ Μενεμένης και Καλοχωρίου

– Έκταση δίπλα στο Γήπεδο του Θερμαϊκού (Σφαγεία)

– Πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

– Αποθήκη 9 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

– 14 στρέμματα στην ΥΦΑΝΕΤ

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε χτεσινή δηλωσή του, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, είχε αναφέρει: “Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των κέντρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά. Εφόσον, όμως, οι δημοτικές αρχές υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους, τότε τα κέντρα μετεγκατάστασης θα μεταφερθούν στους νέους χώρους το συντομότερο δυνατό”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου παραμένει στο κάδρο, έως ότου βρεθεί και διαμορφωθεί ο νέος χώρος που πρόκειται να φιλοξενήσει το Relocation Camp. Γι’ αυτό τον λόγο, οι κάτοικοι των Διαβατών συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα τον αποκλεισμό της εισόδου του στρατοπέδου σε 24ωρη βάση, ώστε να αποτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών.

Πηγή