Ελευθέρια Χαλάστρας: Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου καθώς επίσης με τη στήριξη των Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

«Για μία ακόμη χρονιά επιχειρούμε να φωτίσουμε τις μέρες που μεσολάβησαν μετά τη μάχη των Γιαννιτσών και πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τα καθοριστικά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας. Από την κατασκευή των γεφυρών στις δύο κοίτες του Αξιού Ποταμού από τους κατοίκους της Κουλιακιάς, που βοήθησαν τον ελληνικό στρατό να διαβεί τον Αξιό ποταμό και να φτάσει πρώτος στη Θεσσαλονίκης και να την απελευθερώσει, ως την ουσιαστική παράδοση της πόλης από τον Ταχσίν Πασά στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Τεκελί, όπου ήταν η έδρα του τελευταίου στρατηγείου του ελληνικού στρατού και παρέλαβε το έγγραφο αποδοχής των όρων παράδοσης ο τότε αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος. Συνεχίζουμε έτσι, με τρόπο δυναμικό και ιστορικά τεκμηριωμένο, τη σπουδαία προσπάθεια που ξεκίνησε το 1992 από τον τότε Δήμαρχο Χαλάστρας Γρηγόρη Χαντέ και τους συνεργάτες του. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια, καθένας με το δικό του τρόπο, τα μέλη της Με μια μεγάλη επιστημονική εκδήλωση στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 21/10 στις 18.00, που θα περιλαμβάνει ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στράτο Δορδανά και του ερευνητή Θεόδωρο Γκλαβέρη, με θέμα «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη» | Ελασσόνα – Σαραντάπορο – Σέρβια – Κοζάνη – Γιαννιτσά – ΧΑΛΑΣΤΡΑ – Θεσσαλονίκη & Η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου, αλλά και την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ξεκινά φέτος ο εορτασμός της  105ης Επετείου των Ελευθερίων της Χαλάστρας.

Ο εορτασμός θα κορυφωθεί την Κυριακή 22/10 με την τέλεση Αρχιερατική Συλλειτουργική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο προς τιμήν των κατοίκων της Χαλάστρας για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρέλαση σχολείων και συλλόγων της Χαλάστρας αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής του αείμνηστου Χαλαστρινού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση στη Βιβλιοθήκη «Δημ. Κ. Χαντέ».

οργανωτικής επιτροπής, τους φορείς που βοήθησαν αλλά και όλους όσους έδωσαν την αιγίδα και τη στήριξή τους. Το μέλλον ενός λαού εξαρτάται από τη συναίσθηση της Ιστορίας που τον διακατέχει, άρα πρωτίστως τη γνώση της Ιστορίας, γι’ αυτό κι εμείς ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία, την ιστορία κάθε δημοτικής κοινότητας, η οποία είναι πραγματικά ξεχωριστή» δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.  

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ώρα 18.00: Αίθουσα εκδηλώσεων Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Επιστημονική εκδήλωση με τίτλο:

«Αξιός ποταμός 1912:

Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη»

Ελασσόνα – Σαραντάπορο – Σέρβια – Κοζάνη – Γιαννιτσά – ΧΑΛΑΣΤΡΑ – Θεσσαλονίκη & Η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου

Ομιλητές:

  • Στράτος Δορδανάς, επ. Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.
  • Θεόδωρος Γκλαβέρης, δικηγόρος – ερευνητής
  • Προβολή φιλμ σχετικά με το θέμα

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ώρα 10.30: Αρχιερατική Συλλειτουργική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας

Ώρα 11.15: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο προς τιμήν των κατοίκων της Χαλάστρας για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

(ανατολική είσοδος Δ.Κ. Χαλάστρας)

Χαιρετισμός Δημάρχου Δέλτα κ. Ευθυμίου Θ. Φωτόπουλου

Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Χαρίκλεια Μαρκούδη

Ώρα 11.45: Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων Χαλάστρας  

Ώρα 12.30: Εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής του Χαλαστρινού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση στη Βιβλιοθήκη Δημ. Κ. Χαντέ (Δ.Κ. Χαλάστρας)