Ένα πλήρες γιορτινό μενού με συνταγές από την Maria Fuser


Ένα πλήρες γιορτινό μενού με συνταγές από την Maria Fuser

Μέρες γιορτής, πάρτυ, φαγητού, ποτού και παράδοσης. Η βασιλόπιτα έχει τον πρώτο λόγο στο τραπέζι και έχουμε χίλιες συνταγές να διαλέξουμε.

Μέρες οικονομίας, χρόνου και χρήματος, επέλεξα τις πιο γευστικές συνταγές που χρειάζεται λίγα υλικά και χρόνο εκτέλεσης. Η βασιλόπιτα χρειάζεται μόλις 45 λεπτά ψήσιμο, όσο ενα απλό κέικ δλδ και το πουλερικό μας, ανάλογα με τον φούρνο μας, μια με μιάμιση ωρίτσα.

 

Το γιορτινό μενού της Μαρίας περιλαμβάνει:

Βασιλόπιτα βανίλια- σοκολάτα

Γαλοπούλα γεμιστή

New Years Cocktail

 

Για την υπέροχη βασιλόπιτα βανίλια- σοκολάτα, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

270 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

200 γρ. ζάχαρη

12 γρ. μπέικιν πάουντερ

3 αυγά

150 γρ. γιαούρτι

200 γρ. μαργαρίνη soft

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

2 βανίλιες

Λίγο κανέλα και μοσχοκάρυδο τριμμένο

3 κουταλιές κακάο

 

Υλικά για το γλάσο:

300 γρ. μαργαρίνη, 300 γρ. άχνη, 1 κουταλιά (σούπας)χυμό λεμονιού.

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την ζάχαρη, για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, ένα-ένα τ’ αυγά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και τα μυρωδικά.

Κλείνουμε το μίξερ κ με μια σπάτουλα, ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν, να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Αδειάζουμε το μείγμα(κρατάμε 5-6 κουταλιές), σε βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα, ταψάκι.

(το ύψος της ζύμης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3|4 του ύψους του ταψιού)

Τοποθετούμε σε όποιο σημείο θέλουμε το νόμισμα.

Στις τελευταίες κουταλιές μείγματος που κρατήσαμε, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά.

Το ρίχνουμε στο κέντρο της λευκής ζύμης και με την βοήθεια ενός κουταλιού, κάνουμε σχέδιο marble, δλδ σαν μάρμαρο, αναμιγνύουμε τα δυο χρώματα.

Βάζουμε την παλάμη μας στο νερό και πατάμε ελαφρά την ζύμη από πάνω.

Τοποθετούμε στην μέση του ταψιού μια οδοντογλυφίδα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους  180 βαθμούς C

Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε το γλάσσο, χτυπώντας τα τρία υλικά στο μίξερ.

Απλώνουμε πάνω από την βασιλόπιτα και με την ανάστροφη ενός κουταλιού, κάνουμε σχέδια σαν κυματάκια.

Αν θέλουμε τοποθετούμε ένα κόκκινο στολιδάκι και πασπαλίζουμε με άχνη να φαίνεται σαν χιονισμένη.

 

Συμβουλή: Αν ετοιμάσετε την βασιλόπιτα μια δυο μέρες νωρίτερα απ’ την πρωτοχρονιά κ την κρατήσετε τυλιγμένη με μεμβράνη, αφού κρυώσει, θα είναι ακόμη πιο νόστιμη, γιατί έχει το χρόνο να ωριμάσει και να βγάλει τα υπέροχα αρώματά της.

Εντάξει, βασιλόπιτα φτιάξαμε, τώρα πρέπει να φτιάξουμε το κυρίως πιάτο του τραπεζιού.  Τι καλύτερο από μια γαλοπούλα γεμιστή;

Γαλοπούλα γεμιστή της Maria Fuser

Υλικά:

Μια γαλοπούλα μικρή (ή ένα κοτόπουλο μεγάλο)

500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια

1 κούπα ρύζι καρολίνα

1 κούπα νερό

½  κούπα ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι  ξερό ψιλοκομμένο

½  κούπα mix ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα (θα βρείτε συσκευασμένα στα super market)π.χ. καρύδια, κάσιους, αμύγδαλα, κράνμπερις, σύκα, σταφίδες κτλ.

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Χυμό μισού πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

2 πρέζες  πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στραγγίζουμε το πουλερικό μας.

Ανακατεύουμε μια μεγάλη κουταλιά μουστάρδα με ένα κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Αλείφουμε εξωτερικά το πουλερικό.

Ετοιμάζουμε την γέμιση.  Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι, τα καρυκεύματα και τα υγρά.  Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα να μην μας κολλήσει το ρύζι.

Μόλις απορροφήσει τα υγρά, αποσύρουμε από την φωτιά.

Το ρύζι θα είναι ρευστό και μισοβρασμένο αλλά μην σας απασχολεί.

Γεμίζουμε προσεκτικά το πουλερικό μας.

Κλείνουμε το πουλερικό με μισό πορτοκάλι.

Τοποθετούμε το πουλερικό στην γάστρα με το στήθος επάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει καλά το πουλερικό.

*Αν σας περίσσεψε γέμιση, την τοποθετείτε σε αλουμινόχαρτο, το κλείνετε σε πουγκί και το βάζετε και αυτό στην γάστρα να ψηθεί.

Αν διαθέτετε χιούμορ όπως  εμείς, εκπλήξτε την οικογένεια και τους καλεσμένους , κόβοντας ένα μικρό πορτοκάλι στη μέση και τοποθετείστε τα δυο μισά, στο στήθος του πουλερικού, κάτω από την πέτσα. Θα φέρετε χαμόγελα στο τραπέζι μόλις σερβίρετε, σας το εγγυώμαι!

Ήρθε η ώρα του ποτού!! Ένα δροσερό coctail με σαμπάνια για εσας και τους καλεσμένους σας από την Maria Fuser

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1 μπουκάλι σαμπάνια της αρεσκείας  σας

Σπόρια από δυο ρόδια

Χρωματιστά παγάκια

Εκτέλεση:

Μόλις  φτάσουν οι καλεσμένοι σας,  βάλτε σε  μια μεγάλη κανάτα την σαμπάνια και τα  χρωματιστά παγάκια.

Μοιράστε τα σπόρια των ροδιών στα ποτήρια περίπου μισή κουταλιά στο καθένα και γεμίστε με σαμπάνια.

Σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλή: μια ροζέ σαμπάνια ταιριάζει πολύ στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι!

Αν βάλετε τα ρόδια για λίγο στην κατάψυξη, είναι πολύ εύκολο μ’ ένα χτύπημα μετά να αφαιρέσετε τους σπόρους!

Χρωματιστά παγάκια μπορείτε να φτιάξετε, προσθέτοντας λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο νερό που θα γεμίσετε  τις παγοκυψέλες,  πριν τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη.

 

Δοκιμάστε τα και αφήστε τους όλους άφωνους με την γεύση και τα αρώματα που θα ταξιδέψουν τους συνδαιτυμόνες σας στα παιδικά τους χρόνια ή δημιουργήστε αξέχαστες γευστικές αναμνήσεις στα παιδιά σας. Καλή επιτυχία