Φάνης Αλμπάνης: το μέλλον μας είναι αναμφίβολα συνδεδεμένο με την τοπική παραγωγή 


Ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας, Αγροτουρισμού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού μιλάει στην DeltaNews

Ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Γιάννης Ιωαννίδης μου έκανε την τιμή να με χρήσει αντιδήμαρχο Δήμου Δέλτα. Η θεματική αντιδημαρχία που αναλαμβάνω είναι η αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομίας, Αγροτουρισμού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Είναι η πρώτη φορά που ο δήμος μας αποκτά αντιδήμαρχο Τουρισμού και αυτό συμβαίνει καθώς με τον Δήμαρχο μας ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι ο Δήμος μας μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, εκμεταλλευόμενος τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, (οι οποίες είναι πιο επίκαιρες από ποτέ).

Οι ευθύνες που καλούμαι να αναλάβω πολλές, μα η διάθεση μου να σχεδιάσω μαζί με τους συνεργάτες μου και τους συνδημότες μου ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν για τον Δήμο Δέλτα, ικανό να μας βάλει στον χάρτη των προορισμών εναλλακτικού τουρισμού είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Δυστυχώς ο τουρισμός στις συνειδήσεις μας είναι συνδεδεμένος με το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα. Το τουριστικό προϊόν έχει μετεξελιχθεί και έχει αλλάξει. Ειδικότερα οι νεότερες γενιές αναζητούν ολοκληρωμένες εμπειρίες και όχι απλά μια επίσκεψη σε ένα τόπο. Ο Δήμος Δέλτα είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες στους επισκέπτες του. Θεωρώ ότι οφείλουμε να χτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν πάνω στην τοπική παραγωγή και στο τοπικό οικοσύστημα, το οποίο είναι σε θέση να ανταμείψει τους φυσιολάτρεις και όχι μόνο.

Ξεκινώντας από το κομμάτι της τοπικής παραγωγής, θεωρώ ότι πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην δημιουργία brand name για την τοπική παραγωγή. Η αναγνωρισιμότητα της τοπικής παραγωγής θα φέρει αύξηση των κερδών στους τοπικούς παραγωγούς, με την είσπραξη της υπεραξίας της παραγωγής τους. Αλλά μπορεί να είναι και η αρχή για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Ο τόπος μας παράγει προϊόντα με ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι το όχημα ανάπτυξης που θα αυξήσει τα εισοδήματα της τοπικής κοινωνίας. 

Αν πάρουμε το παράδειγμα της Ιταλίας, θα δούμε ότι μόνο ο αγροτουρισμός προσφέρει περίπου 11 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην γείτονα χώρα. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο αγροτουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα μπορούσε. Αναλύοντας για ακόμα μια φορά το παράδειγμα της Ιταλίας, θα δούμε ότι στην Ιταλία από τον νόμο, με τον αγροτουρισμό ασχολούνται μόνο οι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν αλλοιώνεται το προϊόν και ότι η τουριστική εμπειρία παραμένει όσο το δυνατόν πιο αυθεντική.

Εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν και σε άλλες αγορές, μπορούμε να αναπτύξουμε το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Πρώτος σκοπός μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία τουριστικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με προγράμματα επιμόρφωσης της τοπικής κοινωνίας, με ημερίδες ενημέρωσης, συνεργασία με το τμήμα τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Σίνδο, συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε σεμινάρια.

Θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσουμε το “τοπικό καλάθι” με τα καλύτερα προϊόντα της τοπικής παραγωγής, το οποίο εφεξής θα χρησιμοποιείται ως επίσημο δώρο του δήμου μας. Επίσης, όπως επανειλημμένα έχει πει και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ιωαννίδης, και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ τοπικής παραγωγής. Μια από τις δράσεις που σχεδιάζουμε να έχουμε στο φεστιβάλ τοπικής παραγωγής είναι η συμμετοχή καταξιωμένων σεφ, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν πιάτα με την χρήση τοπικών προϊόντων.

Θα μπορούσε για παράδειγμα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που διοργανώνεται στον τόπο μας, το τελευταίο δείπνο που παρατίθεται προς τιμής τον συμμετεχόντων να αποτελείται από πιάτα μονάχα τοπικής παραγωγής.

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής ανάπτυξης είναι το σύμπλεγμα των Δέλτα των ποταμών Γαλλικού (Εχεδώρου), Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Τα Δέλτα των ποταμών, εκτός από ονοματοδότες του Δήμου μας, θα μπορούσαν να είναι η πρώτη ευκαιρία για να προσελκύσουμε επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα των γειτονικών νομών. Από έναν απλό περίπατο μέχρι την παρατήρηση πουλιών και των άγριων αλόγων του Αξιού, η περιοχή ενδείκνυται για ημερήσιες εκδρομές για οικογένειες και φυσιολάτρεις.

Σκοπός μας είναι η θέσπιση του Delta Run, ενός αγώνα ανώμαλου δρόμου, ο οποίος θα περνάει μέσα από διαδρομές στο σύμπλεγμα των δέλτα. Με ήπιες δράσεις, οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές, αξιοποιούμε τον φυσικό πλούτο του Δήμου μας.

Στόχος της παρούσας διοίκησης και εμένα προσωπικά είναι η αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του τόπου μας, με άμεσο σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, την ανακοπή της φυγής του νέου πληθυσμού και την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας προς όφελος των επόμενων γενεών.