Φτιάχνουμε ρεβανί Βέροιας σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη


Φτιάχνουμε ρεβανί Βέροιας σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη

Γεια σας φίλες/φίλοι μου!

Κάπου εδώ η νηστεία της Σαρακοστής έφτασε στο τέλος της. Κι εγώ είμαι εδώ με μια νέα λαχταριστή συνταγή. Ρεβανί Βεροίας !!! Νομίζω πως ταιρίαζει απόλυτα αυτό το γλυκό για να κλείσει όμορφα το Πασχαλινό μας φαγοπότι.

Κι αφού θα φτιάξουμε Ρεβανί Βεροίας ας μάθουμε λίγα πράγματα γι αυτό:

Το ρεβανί είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το ρεβανί της Βέροιας είναι το παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Το ρεβανί της Βέροιας είναι τόσο ξακουστό που πολλές φορές οι Θεσσαλονικείς πήγαιναν μια βόλτα στην πόλη (που απέχει 73 χλμ) μόνο και μόνο για να φάνε λίγο από το γλυκό.

Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί. Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, revani, στον Αραβικό κόσμο επίσης όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένο καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.

Πάμε να ξεκινήσουμε παρέα τη συνταγή μας ,είναι πολλή απλή και εύκολη και σίγουρα θα σας ξετρελάνει η γεύση του . Πραγματικά γίνεται ένα Ρεβανί αφράτο και πολύ γευστικό !!!

Ρεβανί Βεροίας

Υλικά συνταγής:

6 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα αλεύρι

1 βανίλια

4 κ.σ. γάλα

2κ.γλ.μπέϊκιν

Ξύσμα ενός λεμονιού

 

Για το σιρόπι:

4 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1κ.σ φρέσκο βούτυρο

Φλούδα και χυμό ενός λεμονιού

1 βανίλια

 

Εκτέλεση συνταγής:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτάκια να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το γάλα,ξύσμα λεμονιού, βανίλιες και τέλος ανακατεύοντας με σπάτουλα ρίχνουμε το αλεύρι ,το σιμιγδάλι και το μπέϊκιν. Κατόπιν αδειάδουμε τα ταψάκι βουτυρωμένο 25χ30εκ. και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για 35-40 λεπτά περίπου .Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με ζεστό σιρόπι .

Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη ,νερό ,χυμό και φλούδα λεμονιού για 4 λεπτάκια ,έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια .

 

Καλή επιτυχία !!!

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!

 

Εις το επανιδείν,

Καράδαλη Κατερίνα