Φτιάχνουμε τυρόπιτα σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη
Γεια σας φίλες/οι μου !
Μετά από μια γλυκιά συνταγή που σας έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα (τάρτα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και καραμέλα), σήμερα λέω να σας φτιάξω μια αλμυρή συνταγή, έτσι για να σπάσει η γλύκα από την τάρτα. Κι αυτή δεν είναι άλλη, από μια λαχταριστή τυρόπιτα με πολύ ωραίο και τραγανό φύλλο .
Επομένως φορέστε ποδιά,σηκώστε μανίκια ,ετοιμάστε όλα τα υλικά σας και αρχίστε το ζύμωμα .Μη φοβηθείτε να προσπαθήσετε εάν ποτέ δεν έχετε ασχοληθεί.
Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Για να ανοίξετε ένα απλό παραδοσιακό φύλλο πίτας χρειάζεται να έχετε μεράκι.Να αφιερώσετε κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας, να θέλετε να λερωθείτε, να θέλετε, ίσως, και να κουραστείτε λίγο. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο δύσκολη – όχι τουλάχιστον τόσο δύσκολη, όσο φάνταζε στα μάτια μου.
Φυσικά με το ίδιο φύλλο μπορείτε να φτιάξετε (σπανακόπιτα, κασερόπιτα και άλλες πίτες). Είναι ιδανική για το σχολείο,τη δουλειά και τον καφέ μας.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
1 1/2 κούπα νερό
1 κ.σ. αλάτι
λίγο ξύδι και λίγο λάδι (από μια κουταλιά της σούπας περίπου )
Αλεύρι όσο πάρει έτσι ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:
200 γραμμάρια βιτάμ σοφτ(βουτυρώνω τα μικρά φυλλαράκια)
200 γραμμάρια σπορέλαιο(λαδώνω τα μεγάλα φύλλα ,αφου τα βάλω στο ταψί )
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
500 γρ. τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ :
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά και κάνετε μια μαλακιά ζύμη.Αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζετε σε 13 μπαλάκια και τα ανοίγετε μικρά φυλλαράκια.
Στη συνέχεια βουτυρώνετε τέσσερα μικρά φυλλαράκια και τοποθετείτε από ένα φυλλαράκι πάνω στα βουτυρωμένα φυλλαράκια. ‘Επειτα ξαναβουτυρώνετε και τοποθετείτε επάνω και τα τελευταία(επομένως έχετε τέσσερις τριάδες). Βουτυρώνετε τη μια τριάδα και βάζετε και το τελευταίο φύλλο.
Αυτό με τα τέσσερα φύλλα θα είναι η βάση της πίτας.
Κλείνετε γύρω-γύρω τα φύλλα και ανοίγετε πρώτα την τετράδα, χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι στον πάγκο και πάνω στο φύλλο σας.
Κι αφού ανοίξετε το φύλλο το τοποθετείτε στο ταψί που έχετε λαδώσει.
Λαδώνετε και βάζετε το δεύτερο φύλλο και στη συνέχεια απλώνετε το τριμμένο τυρί.Με τον ίδιο τρόπο βάζετε και τα επόμενα φύλλα.
Κλείνετε την πίτα γύρω-γύρω με το πρώτο φύλλο που έχετε λίγο πιο έξω από το ταψί. Λαδώνετε την πίτα από πάνω και χαράζετε σε κομμάτια.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτάκια.
Λίγα μυστικά για νόστιμη και τραγανή πίτα:
- Για να παραμείνει τραγανό το κάτω φύλλο, αλείψτε το με ασπράδι αυγού και βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο.
- Το ασπράδι θα «σφαγίσει» το φύλλο και έτσι τα υγρά της γέμισης δεν θα το μουλιάσουν, κάνοντάς το τραγανό.
- Μπορείτε επίσης να ρίξετε στο κάτω φύλλο λίγη τριμμένη φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και θα κάνει το κάτω μέρος της πίτας σας να έχει περισσότερο όγκο.
- Αν οι άκρες της πίτας παίρνουν γρήγορα ένα καστανό χρώμα, καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος ώστε να μην καούν και να ψηθεί η πίτα σας ομοιόμορφα.
- Ξεκουράστε το ζυμάρι για χωριάτικο φύλλο το λιγότερο για 30 λεπτά το περισσότερο για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Η ζύμη για χωριάτικο φύλλο, που πήρε το χρόνο της και ξεκουράστηκε, έγινε δυνατή, ελαστική, απαλή και εύπλαστη. Το αποτέλεσμα; σχεδόν μαγικό. Το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα με απαλές κινήσεις, δεν σπάει, δεν συρρικνώνεται, γίνεται πολύ λεπτό σχεδόν αέρινο.
- Βάλτε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο κατά το άνοιγμα του φύλλου, μην το φοβηθείτε βάλτε άφθονο και άφοβα.
- Το φύλλο θα ρουφήξει όσο αλεύρι χρειάζεται χωρίς να κολλήσει στον πλάστη και στο πλαστήρι και το υπόλοιπο θα μείνει επάνω στον πάγκο σας για το επόμενο φύλλο.
- Σωστή γέμιση: στεγνή γέμιση και λεπτή στρώση γέμισης είναι δυο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το φύλλο.
- Οι πίτες γίνονται πολύ πιο ωραίες και ψήνονται πιο σωστά εάν μπουν σε πολύ μεγάλο και ρηχό ταψί προτεινόμενο σκεύος είναι ταψί 42 εκ. με χαμηλό χείλος.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!