Γιώργος Αρβανιτίδης: «Να υπάρξει διαβούλευση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τον αιγιαλό»


Την ανάγκη να ενταχθεί ο αιγιαλός και η χρήση του σε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Προσαρμογής και Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και να υπάρξει μια συνολική διαχείριση του παράκτιου χώρου με προστασία της κρίσιμης παραλιακής ζώνης από επιβαρυντικές χρήσεις και ταυτόχρονη υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών για αναστρέψιμα τεχνικά έργα, με σεβασμό στην θαλάσσια δυναμική, τόνισε ο βουλευτής  Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης στην ομιλία του για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την ρύθμιση του σχετικού Νομοσχεδίου για μεγαλύτερη κάλυψη από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω κορωνοϊού που δυστυχώς όμως δεν διευκρινίζεται η προσωρινότητα αυτών των διατάξεων.

Ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι ασφαλώς και πρέπει να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις λαμβάνοντας τα προσφορότερα μέτρα από την πολιτεία αλλά για το ζήτημα του αιγιαλού και της χρήσης του πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη διαβούλευση με πολλούς και όχι μια περιστασιακή και αποσπασματική νομοθέτηση όπως την φέρνει η Κυβέρνηση. Για αυτό και το Κίνημα Αλλαγής ζητά να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο χωρίς βιασύνες στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση, χτίζουμε πύργους πάνω στην άμμο, χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η θάλασσα

και η φύση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης.

Ακολουθούν ορισμένα ακόμα σημεία από την τοποθέτηση του κ. Αρβανιτίδη:

  • Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ανέμεναν με αγωνία τα καθυστερημένα μέτρα της Κυβέρνησης και δυστυχώς ακόμα επικρατεί σύγχυση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν σε αυτή τη δύσκολη τουριστική σεζόν του φετινού καλοκαιριού.
  • Το Κίνημα Αλλαγής ασκώντας υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση για τον τόπο και τους πολίτες, κατέθεσε πρώτο απ’ όλα τα κόμματα, ήδη από τις 4 Μαΐου ένα Εθνικό Σχέδιο εξόδου του Τουρισμού από την κρίση.
  • Και ενώ λοιπόν είμαστε ακόμα στην αναζήτηση υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό, το αρμόδιο Υπουργείο κάτω από την ομπρέλα του καταδυτικού τουρισμού, είπε να ασχοληθεί και με τα δάση. Και είναι τόσο καλός ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου και του επιτελικού κράτους που η ίδια η κυβέρνηση που ψήφισε το αρ. 102 στον περιβαλλοντικό νόμο ν. 4685/2020 πλέον, πριν από 10 ημέρες, έρχεται σήμερα, να τον τροποποιήσει με το άρθρο 32.
  • Πραγματικά απορώ πως φέρνετε κάποιες διατάξεις που είναι εξόφθαλμα αντιπεριβαλλοντικές όπως τα άρθρα 22, 31 και 32 και άλλα και θέλετε να σας δίνουμε και εύσημα για την πράσινη αναπτυξιακή και φιλοπεριβαλλοντική σας πολιτική. Σας χαρακτηρίζει μια «πράσινη αλαζονεία» και η πράσινη ατζέντα που επικαλείστε, ως Κυβέρνηση, είναι μόνο στα λόγια.
  • Το Κίνημα Αλλαγής λέει ΝΑΙ στην ανάπτυξη ήπιων και νέων μορφών τουρισμού ΟΧΙ όμως με εκπτώσεις στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς αντιμετωπίζουμε τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας ως πολύτιμο πόρο και συγκριτικό πλεονέκτημα για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη και όχι ως τροχοπέδη ανάπτυξης.
  • Απουσιάζει από το Νομοσχέδιό σας η φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας όπως απουσιάζει και η έννοια της ποιοτικής αναβάθμισης στις Τουριστικές Μαρίνες, καθώς επικεντρώνεστε κυρίως στην ποσοτική αναβάθμιση και στο μέγεθος.
  • Τα λιμενικά έργα κ. Υπουργέ λόγω της φύσης τους έχουν να κάνουν με το πολύ δυναμικό στοιχείο που λέγεται η θάλασσα και υποθαλάσσια ρεύματα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και πολυεπίπεδες μελέτες για να γίνει κάτι σωστά χωρίς να επηρεαστεί αύριο-μεθαύριο και με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής  η μορφή μιας ακτογραμμής, η παραλία μιας πόλης, ο αιγιαλός των όμορων δήμων και να βρεθούμε ενώπιον τεράστιων, και αντιαισθητικών προβλητών, με ότι αυτό σημαίνει και για το υποθαλάσσιο Περιβάλλον.
  • Σε κάθε περίπτωση στο παρόν Νομοσχέδιο φέρνετε μια σειρά από διατάξεις, που αποτελούν κάθε άλλο παρά τουριστική ανάπτυξη με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Θέλουμε να δούμε τον τουρισμό της χώρας μας να ανοίγεται σε νέα πεδία και μορφές, έχουμε όμως ισχυρές ενστάσεις σε επιμέρους διατάξεις και εν αναμονή του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου ελπίζουμε οι παρατηρήσεις μας να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, έστω σε δεύτερο χρόνο.