Η απάντηση του Δημάρχου Δέλτα στην διαμαρτυρία των 3 Προέδρων


Ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Γιάννης Ιωαννίδης απάντησε στην διαμαρτυρία των 3 Προέδρων των τοπικών συμβουλίων Βραχιάς, Κυμίνων και Νέων Μαλγάρων.

Προ ολίγων ημερών οι 3 πρόεδροι δημοσίευσαν στα κοινωνικά δίκτυα διαμαρτυρία με αποδέκτη την κεντρική διοίκηση του Δήμου Δέλτα και τον Δήμαρχο Δέλτα. Η απάντηση από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ιωαννίδη δεν άργησε να έρθει.

 

Αναλυτικά η απάντηση του Δημάρχου:

Οι τρεις πρόεδροι της δημοτικής ενότητας Αξιού (Κυμίνων-Μαλγάρων-Βραχιάς), αποφάσισαν να εκδώσουν από κοινού ανακοίνωση-διαμαρτυρία. Δίχως, στοιχειώδη επίγνωση των δικών τους πεπραγμένων, μιας και δεν είναι ούτε νεοεκλεγμένοι, ούτε άμοιροι ευθυνών των προβλημάτων, που ταλανίζουν την περιοχή́ του Αξιού. Διχως στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση ή ντροπή. Παρεκτρέπονται πολιτικά, θεωρώντας ότι κανενας πολίτης της συγκεκριμένης περιοχής δεν έχει μνήμη, δεν γνωρίζει τι γίνεται στον τόπο του.
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν την κατάσταση, για το πώς έχουν τα πράγματα στην περίπτωση τους.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», ειδικά για την Ενοτητα Αξιού, είναι το θέμα του πόσιμου νερού και των αποχετευτικών συνδέσεων , τεραστια διαχρονικά προβληματα, που αναδείξαμε ως πρώτιστη προτεραιότητα, παράλληλα με την αμμεση ελευση του δυκτίου φυσικού αερίου. Κι όλα αυτά με τη μέγιστη δυνατή μορφή συλλογικότητας και με πλήρη διαφάνεια. Την πραγματοποίηση δύο ανοιχτών συνελεύσεων με καλεσμένους τους πολίτες της περιοχής. Παρουσιάσαμε τις επιδιωκόμενες λύσεις, τους τρόπους που θα επιτευχθούν και το κόστος που αναλογεί σε κάθε πολίτη. Μέσα σε 9 μήνες, με τον πολίτη παρόντα και συμμέτοχο, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε λύσεις, για τα μεγάλα προβλήματα δεκαετιών, αλλάζοντας την Αναπτυξιακη Πορεία της περιοχής και αυξάνοντας την αξία της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση ήταν και παραμένουν, αυτοί «οι τρεις πρόεδροι». Πέντε χρόνια δεν έκαναν κανένα διάλογο, καμία δημόσια διαβούλευση, δεν ανησύχησαν ούτε στιγμή, αρκέστηκαν στα μικροκομματικά δεσμά και τη διαχείριση μικροσυμφερόντων. Παντελής Απουσία.

Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τους καθοδηγεί η αντιπολιτευτική μικροκομματική τους ανάγκη και εγκλωβίζονται στην διαχείρηση μικροσυμφερόντων και στη μιζέρια. Προσπαθούν απεγνωσμένα, να παραπλανήσουν και να διασπείρουν σύγχυση και εχθρότητα, αντί να συμβάλλουν με θετικό τρόπο.

Αποτελεί Πολιτικη Απρεπεια και Λαθος η στάση που από την αρχή επέλεξαν να κρατήσουν στην Νέα Διοίκηση.

Είναι υπόλογοι, απέναντι στους πολίτες του τόπου μας, γιατί ενώ πέντε χρόνια αρκέστηκαν στο ρόλο των «επιτήδειων μουγγών», σε μερικους μήνες μετατράπηκαν σε «ιδιοτελείς φλύαρους» που δεν αντέχουν άλλο…

Προφανώς “απελευθερώθηκαν”, από τα πολιτικά δεσμά που τους κρατούσαν πέντε χρόνια δέσμιους στην αφωνία, την απραξία και ανυπαρξία…

Τους καλούμε, να ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν την στάση τους, καθώς και τη θεσμική τους ευθύνη και πρακτική, κυρίως απέναντι στους πολίτες.

Το Δημοτικο Συμβουλιο, είναι ο θεσμικός τόπος και τρόπος, όπου μπορούν ότι θέλουν να το δηλώσουν και να εκφρασθούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Για εμάς η θεσμική, δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία είναι αξιακή επιλογή και πυξίδα στις πράξεις μας. Δεν αποκλείουμε κανένα και πολύ περισσότερο θεσμικά όργανα, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταστούμε πολιτικοί αιχμάλωτοι, οποιουδήποτε.
Συνεχίζουμε, να παίρνουμε πρωτοβουλίες για τα θέματα του δήμου με στόχευση , σχέδιο και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, διότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανένα. Μοναδικός αντιπαλός μας είναι τα προβλήματα και όσοι συνέβαλαν να δημιουργηθούν και να εγκατασταθούν, με τη Σιωπη και την Ανυπαρξία τους……

 

Της απάντησης του Δημάρχου κ. Γιάννη Ιωαννίδη, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των 3 Προέδρων στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Η ανακοίνωση των 3 προέδρων έτσι όπως αυτή δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα:

Έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες συνεργασίας με τη νέα διοίκηση του Δήμου Δέλτα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθούμε εγγράφως για την απαξίωση του θεσμικού ρόλου των τοπικών προέδρων της δημοτικής ενότητας Αξιού.

Από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης έγινε προσπάθεια συνεργασίας των τοπικών προέδρων και δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος συζήτησης και επίλυσης βασικών προβλημάτων που αφορούν στους οικισμούς Ν. Μαλγάρων, Κυμίνων και Βραχιάς.

Παρόλα αυτά αντί να υπάρξει θετικό κλίμα συνεργασίας διαπιστώθηκε μια συνεχόμενη απαξίωση του θεσμικού ρόλου των προέδρων.

Καθότι αντιμέτωποι καθημερινά με τα προβλήματα των κατοίκων του τόπου μας, τον Μάιο πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε συνάντηση τον Δήμαρχο Δ. Δέλτα με όλους τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των οικισμών μας και να τονιστεί για ακόμη μια φορά η απαξίωση του ρόλου μας είτε από άτομα της διοίκησης είτε από άτομα που πρόσκεινται φιλικά προς αυτήν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ότι ο Δήμαρχος Δ. Δέλτα δεν ήταν ενήμερος για όλα τα περιστατικά που θίγουν θεσμικά τον ρόλο μας.

Ολοκληρώθηκε με τη δήλωση του Δημάρχου ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας με τους τοπικούς προέδρους με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας και ότι τα
διάφορα περιστατικά που παρατηρήθηκαν δεν έγιναν με κακή πρόθεση κ εύχεται να μην επαναληφθούν.

Δυστυχώς ενώ υπήρξε ένα μικρό δείγμα καλής συνεργασίας , η δήλωση του Δημάρχου αναιρέθηκε πολύ σύντομα. Η απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι δεν καλέστηκαν οι πρόεδροι του τοπικών
κοινοτήτων Ν. Μαλγάρων και Κυμίνων στις δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τέλος Ιουνίου και μέσα Ιουλίου για το επίμαχο θέμα των πλευρικών διοδίων στα Ν. Μάλγαρα.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά χιλιάδες κατοίκους των τοπικών οικισμών οι πρόεδροι ενημερώθηκαν ,για ακόμη μια φορά, από τα κοινωνικά δίκτυα και τους προσωπικούς λογαριασμούς μελών της διοίκησης.

Οι πρόεδροι βρίσκονται εξ αρχής στην πρώτη γραμμή για τα διάφορα προβλήματα του τόπου, μάχονται πολλές φορές με ιδία μέσα για την επίλυση αυτών παρόλο που υπάρχει και κινείται μεθοδευμένα ένα ρεύμα προσανατολισμού του κόσμου προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν ψευδώς ότι οι τοπικοί πρόεδροι έχουν εγκαταλείψει τα καθήκοντα τους και ότι δεν ενδιαφέρονται για τα καθημερινά προβλήματα του τόπου. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν πολυπράγμονες και ότι έχουν τα μέσα να διορθώσουν τα εκάστοτε προβλήματα.

Στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να ωφεληθούν προσωπικά από αυτές τις κινήσεις, προσβάλλουν αρχικά τους τοπικούς προέδρους και τον ρόλο αυτών που είναι ο καθημερινός αγώνας για τα θέματα των τοπικών κοινοτήτων και κατ΄επέκταση κάθε προσπάθεια συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση.

Οι πρόεδροι δεν εγκατέλειψαν τα καθήκοντα τους παρόλα τα προβλήματα συνεργασίας. Ζητούν το αυτονόητο. Να μην παραγκωνίζονται , σκοπίμως, και να ενημερώνονται για κινήσεις που πραγματοποιούνται στον τόπο τους από επίσημες συναντήσεις ή με απευθείας επαφή με τον αρμόδιο του αντίστοιχου τμήματος.

Η μόνη επίσημη ενημέρωση των προέδρων οφείλει να είναι μέσω της προσωπικής επαφής μαζί τους και όχι από τα πηγαδάκια στα καφενεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης θεμάτων του τόπου μας, από άτομα που δεν είναι αρμόδια, χωρίς να είναι ενήμεροι οι πρόεδροι, χαρακτηρίζεται σκόπιμη, δόλια, επικίνδυνη και κατακριτέα.

Οι τοπικοί πρόεδροι

Βέρος Αναστάσιος (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Βραχιάς)
Κατούνας Βασίλειος (πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κυμίνων)
Μπαξεβάνης Χρήστος ( πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ν. Μαλγάρων)