Ημέρα αργίας η 22α Οκτωβρίου 2016 για τη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας 


Ημέρα αργίας η 22α Οκτωβρίου 2016 για τη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας

Ενόψει του εορτασμού των Ελευθερίων της Χαλάστρας, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 κηρύσσεται ως ημέρα αργίας, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου.
Έτσι τα καταστήματα και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά, ενώ και η λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται στην οδό Αγίου Αθανασίου Κουλακιώτη, δεν θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Με την ίδια απόφαση, ανήμερα της επετείου, θα πραγματοποιηθεί Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Επιχειρήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών του Δήμου Δέλτα, από ώρα 08:00 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου. Ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος καλεί τους δημότες να συμμετέχουν στο Γενικό Σημαιοστολισμό.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί φέτος γιορτάζουμε με τη λαμπρότητα που αρμόζει τα Ελευθέρια της Χαλάστρας, τα οποία σηματοδοτούν και την απελευθέρωση όλων των περιοχών του σημερινού Δήμου Δέλτα. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να υποδεχτούμε τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ιδίως είναι τιμή για τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής μας και κυρίως της Χαλάστρας, οι οποίοι συνέβαλαν το 1912 ώστε ο ελληνικός στρατός να περάσει τον Αξιό ποταμό και να φτάσει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο παράδειγμα εθελοντισμού και πατριωτισμού, έννοιες ιδιαίτερα επίκαιρες, χρήσιμες και κρίσιμες στην εποχή μας. Είναι μια ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων που κράτησαν τη φλόγα της ελευθερίας και της Ελλάδας αναμμένη για 500 χρόνια τουρκικού ζυγού.

Ο Δήμος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να φωτίσει και να αναδείξει την τοπική ιστορία, τα γεγονότα της Χαλάστρας και της Σίνδου, που συνετέλεσαν καθοριστικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και αποτελούν τον κρίσιμο συνδετικό κρίκο της μάχης των Γιαννιτσών, στις 19.10.1912 με την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό στρατό, στις 26.10.1912. Ο τόπος αυτός γέννησε πατριώτες, οι οποίοι χωρίς κανένα αντάλλαγμα έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για την Ελλάδα μας» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Φωτόπουλος.