Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus + του 1ου ΕΠΑ.Λ Χαλάστρας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε  από το 1ο ΕΠΑΛ  Χαλάστρας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ με κωδικό: 2019-1-EL01-KA102-062329  και θέμα: «Η παιχνιδοποίηση (Gamification) στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2019-2020, με συμμετοχή 20 μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χαλάστρας από τους τομείς Υγείας, Πρόνοιας & Ευεξίας και Πληροφορικής,στη Μαδρίτη από 20/02/2020 έως 06/03/2020.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • α) την περίοδο προετοιμασίας από τον Οκτώβριο 2019 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2020 κατά την οποία οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στις αιτίες εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με ενημέρωση των μαθητών για αυτό το θέμα από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Σ.Ε.Φ.Α.Α., κ. Ζήση Βασιλική, με επίσκεψη στο μουσείο ανθρώπινου σώματος στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και με ενδοσχολικά εργαστήρια.
  • β) την περίοδο κινητικότητας στη Μαδρίτη όπου οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν κυρίως στην παιχνιδοποίηση ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας με διαλέξεις από ειδικούς, επισκέψεις μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, στο τμήμα Πληροφορικής, στο μουσείο videogames της Μαδρίτης, στην Ένωση Βοηθών Νοσηλευτών Μαδρίτης, στην Ένωση Παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, στην Έκθεση για την Παιδεία Μαδρίτης. Σημαντικό μέρος του προγράμματος υπήρξαν και οι επισκέψεις πολιτιστικού περιεχομένου σε μουσεία, μνημεία και άλλες ιστορικές πόλεις της Ισπανίας.
  • γ) την περίοδο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Χαλάστρας την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2020 και τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του σχολείου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση της διάχυσης των αποτελεσμάτων άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Χαλάστρας και συντονιστής του προγράμματος κ. Γεώργιος Μπέγκας,  στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε η υπεύθυνη επικοινωνίας με την Εθνική Μονάδα κα Θωμαή Ζήση, η οποία ανέλυσε τα οφέλη του προγράμματος και τέλος οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρουσίασαν τις δράσεις του στους συμμαθητές και στους καθηγητές τους. Μέσω τηλεδιάσκεψης την εκδήλωση τίμησαν, ο Διευθυντής του ΕΚ Σίνδου κ. Σπυρίδων Ζέττας και ο CEO του φορέα υποδοχής MOVEU κ. Αθανάσιος Γιαμάς, οι οποίοι χαιρέτησαν με θερμά λόγια την όλη προσπάθεια.

 

Οι εμπλεκόμενοι φορείς του προγράμματος ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Χαλάστρας http://1epal-chalastr.thess.sch.gr/, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) https://www.iky.gr/el/ και ο οργανισμός Ευρωπαϊκών προγραμμάτων MOVEU http://www.moveu.es/ . Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες, με την υπόσχεση τη νέα σχολική χρονιά να συνεχιστεί η παράδοση – καθώς ήδη εγκρίθηκε από το ΙΚΥ το νέο πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά κινητικότητα 20 μαθητών των τομέων Υγείας, Πρόνοιας & Ευεξίας και Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής σε Βαρκελώνη και Βαλένθια – που θέλει το 1ο ΕΠΑΛ Χαλάστρας να πρωτοστατεί στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη εξωστρέφεια του σχολείου.

GAMEFICATION 1ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

 

*Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 1ου ΕΠ.ΑΛ Χαλάστρας, κύριο Μπέγκα Γεώργιο, για την αποστολή των πληροφοριών και των φωτογραφιών.