Μεγάλα προβλήματα με το Κτηματολόγιο στο Δήμο Δέλτα


Προβληματική η κατάσταση και σε άλλους 3 δήμους.

Κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους ή να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες διατρέχουν όσοι έχουν ακίνητα στους δήμους Χαλκηδόνας και Δέλτα κατά κύριο λόγο, καθώς και σε αυτούς του Λαγκαδά και του Ωραιοκάστρου, στην περίπτωση που συνεχίσουν να αδιαφορούν για την υποβολή δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων τους στο Κτηματολόγιο.

Η τελευταία παράταση η οποία δόθηκε για την υποβολή των δικαιολογητικών τα οποία να αποδεικνύουν την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις περιοχές λήγει στις 11 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες δημοτικές ενότητες η έως τώρα προσέλευση στο Κτηματολόγιο κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θεωρείται σχεδόν αδύνατον στον μήνα που απομένει, να προλάβουν όλοι να προσκομίσουν στο Κτηματολόγιο τα απαραίτητα έγγραφα.

Μεγάλο πρόβλημα στους δήμους Χαλκηδόνας και Δέλτα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας. Σύμφωνα με την Μαρινίκη Τζίφα, υπεύθυνη του έργου της κτηματογράφησης, στο δήμο Δέλτα το ποσοστό όσων έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους ανέρχεται κατά μέσο στο 29%. Ωστόσο, σε κάποιες επιμέρους δημοτικές ενότητες είναι πολύ χαμηλότερο. Συγκεκριμένα, στα Κύμινα έχει καταγραφεί μόλις το 11% των ακινήτων, στα Μάλγαρα το 13,2%, στη Χαλάστρα το 22%, ενώ αρκετά υψηλότερα είναι τα ποσοστά σε Καλοχώρι (40%) και Σίνδο (50%).

Στο δήμο Χαλκηδόνας το ποσοστό ανέρχεται στο 26% κατά μέσο όρο. Το χαμηλότερο καταγράφεται στη δημοτική ενότητα της Γέφυρας 21% και ακολουθούν ο Άγιος Αθανάσιος 25% και η Αγχίαλος 42%.

Λαγκαδάς, Ωραιόκαστρο

Χαμηλό είναι το ποσοστό προσέλευσης και στο δήμο Λαγκαδά όπου κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 32%. Στη δημοτική ενότητα των Λαγυνών είναι μόλις στο 18,5%, ενώ στο Καβαλάρι φτάνει στο 52%

Καλύτερα είναι τα πράγματα στο δήμο Ωραιοκάστρου όπου το ποσοστό προσέλευσης ανέρχεται στο 50% κατά μέσο όρο. Ανά δημοτική ενότητα τα ποσοστά είναι τα ακόλουθα: Πεντάλοφος 43%, Λητή 46% και Νεοχωρούδα 62%.

Σύμφωνα με την κ. Τζίφα όσοι δεν προσέλθουν στο Κτηματολόγιο ως τις 11 Δεκεμβρίου αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις. Η πρώτη αφορά την επιβολή προστίμου το οποίο είναι ανάλογο με την αξία του κάθε ακινήτου. Στη συνέχεια, και για διάστημα έως δύο έτη, τα στοιχεία των ακινήτων περιέρχονται στο Δημόσιο και για οποιαδήποτε διόρθωση και επανεγγραφή του ακινήτου υπέρ του σημερινού δικαιούχου, θα πρέπει να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τέλος, μετά την παρέλευση επταετίας τα αδήλωτα ακίνητα περιέρχονται οριστικά και αμετάκλητα στο Δημόσιο.

 

Πηγή: voria.gr