Μήνυμα του Δημάρχου του Δήμου Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Τι δήλωσε ο Δήμαρχος;

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018 ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«’’Εις μεν τον πατέρα μου οφείλω το ζην, εις δε τον διδάσκαλό μου το ευ ζην’’. Η φράση αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιεραρχεί τα πράγματα με σοφία: Οικογένεια και σχολείο. Παιδεία και εκπαίδευση. Γονιός και δάσκαλος. Καθένας με το ρόλο του.

Και τα παιδιά, οι μαθητές, είναι ο κρίκος που ενώνει αυτά τα δίπολα. Οι αποδέκτες των πολύτιμων αυτών αγαθών.

Σ’ αυτά τα παιδιά οφείλουμε όλοι, ως γονείς ή ως δάσκαλοι, να δώσουμε και αυτή τη σχολική χρονιά την ψυχή μας, παρά τα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Γιατί όπως έχει πει και ο κορυφαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης «η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων». Η παιδεία, δηλαδή, είναι ο τρόπος για να βγούμε ως έθνος και ως κράτος από την κρίση.  

Εύχομαι στους εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή χρονιά και να καταφέρουν να προσφέρουν το καλύτερο σ’ αυτή την προσπάθεια, η οποία στη χώρα μας ίσως τις περισσότερες φορές εξαρτάται από τον πατριωτισμό των δασκάλων και των καθηγητών και από την αγάπη τους για το λειτούργημά τους.

Εύχομαι στους γονείς να αντέχουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τα σχολεία μας. Ιδίως όμως να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν τις προσπάθειες των παιδιών για την κατάκτηση της γνώσης και την διάπλαση του ήθους.

Τέλος, εύχομαι στα παιδιά μας να έχουν μια ήρεμη και δημιουργική χρονιά και να έχουν κατά νου ότι το σχολείο είναι μία αξία που την αναγνωρίζει κανείς όταν τελειώσει. Ο αγώνας για την αριστεία δεν είναι αγώνας για τον καλύτερο βαθμό, αλλά πρωτίστως ο αγώνας για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και χρήσιμοι στην κοινωνία, από όποιο πόστο βρεθεί ο καθένας σας.

Εμείς ως Διοίκηση του Δήμου Δέλτα, είμαστε κοντά στα σχολεία μας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του καιρού μας: γενική οικονομική κρίση, μειωμένο προσωπικό, πενιχρά μέσα, 75% κομμένη η κρατική υποχρέωση προς τους Δήμους, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη, με καθυστέρηση 3 μηνών, ήρθε η έγκριση για την 3ης δόση της επιχορήγησης του υπουργείου Παιδείας προς τις Σχολικές Επιτροπές και αναμένουμε βεβαίως την εκταμίευσή της.

Παρ’ όλ’ αυτά εμείς το παλεύουμε, δεν εγκαταλείπουμε τα σχολεία στην τύχη τους, συνεργαζόμαστε με τους διευθυντές, είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα, που ακόμη χτίζουμε σχολεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου, στη Νέα Μαγνησία, για το οποίο βάλαμε χρήματα του Δήμου για τον εξοπλισμό του ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του, παρόλο που το είχαμε παραδώσει το Σεπτέμβριο και για τον εξοπλισμό υπεύθυνο είναι το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, αναμένουμε από τον εργολάβο την παράδοση του 3ου Νηπιαγωγείου και του 2ου Δημοτικού στη Ν. Μαγνησία, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες υπογράψαμε τη σύμβαση με τον εργολάβο για την κατασκευή του Λυκείου Διαβατών και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες.

Ήδη ολοκληρώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς το 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου και υπογράφεται η σύμβαση για τον παλαιό Παιδικό Σταθμό στη Σίνδο. 

Τέλος, το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάμε έργα συντήρησης σχολικής στέγης, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

Κάθε νέο ξεκίνημα, είναι μια νέα ελπίδα. Ως διοίκηση του Δήμου Δέλτα, προσωπικά ως Δήμαρχος αλλά και μέσα από τις σχολικές επιτροπές, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε κοντά στα σχολεία μας, κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα, κοντά στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων προκειμένου να διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο σχολικό περιβάλλον.

Εύχομαι από καρδιάς υγεία σε όλους και καλή σχολική χρονιά!»