Νέα σύσκεψη με θέμα την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων συγκαλεί αύριο ο Δήμαρχος Δέλτα


Τι αναμένεται να συζητηθεί;

Νέα σύσκεψη για την αποτροπή της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στην περιοχή του Δήμου Δέλτα συγκαλεί εκ νέου αύριο ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος. Σε αυτήν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν κυρίως εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων, εκπρόσωποι ΤΟΕΒ κ.ά.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Φωτόπουλος «παρότι πριν από λίγες ημέρες έγινε ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό και παρά το γεγονός ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται οι αγρότες να προχωρήσουν σε καύση των υπολειμμάτων στα χωράφια τους, εντούτοις, από την περασμένοι βδομάδα κάποιοι αγνόησαν αυτές τις συστάσεις με αποτέλεσμα η περιοχή να γεμίζει ξανά με καπνούς, προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους της περιοχής, αλλά με ενδεχόμενο να δημιουργήσουν και κινδύνους σε διερχόμενους οδηγούς καθώς οι καπνοί μπορούν να φτάσουν ως και στη νέα εθνική οδό, όπως συνέβαινε παλιότερα».

Στην αυριανή σύσκεψη ο κ. Φωτόπουλος θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, οι οποίες είναι μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρές. Σε αυτές, εκτός από τα πολύ υψηλά πρόστιμα, προβλέπονται μεταξύ άλλων και ποινικοί καταλογισμοί, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την απώλεια κοινοτικών επιδοτήσεων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, η προηγούμενη σύσκεψη για τη φετινή χρονιά έγινε μόλις πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου. «Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο ήταν πολύ έντονο τα προηγούμενα χρόνια. Η προσπάθειά μας αυτή τα τελευταία χρόνια, και ειδικά πέρυσι, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία». Ωστόσο, μια βδομάδα μετά τη σύσκεψη, κάποιοι αγρότες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις και ξεκίνησαν και πάλι να καίνε τα υπολείμματα στα χωράφια τους, στα οποία καλλιεργούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ρύζια.

Στη σύσκεψη η οποία είχε γίνει στις 24 Οκτωβρίου ο κ. Φωτόπουλος είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των αγροτών:

Α) Να μη γίνει καμία απολύτως καύση έως τις 20 Ιανουαρίου 2019.

Β) Κάθε συνεταιρισμός και κάθε ΤΟΕΒ να προβεί σε άμεσο προγραμματισμό διαχείρισης των γεωργικών υπολειμμάτων.

Γ) Να συγκληθεί σύσκεψη των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών περί τα μέσα Δεκεμβρίου ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Όπως εξήγησε  ο κ. Φωτόπουλος «ο δήμος Δέλτα είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει την επανάληψη αυτού του φαινομένου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα λάβουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

 

Πηγή: voria.gr