Νηστίσιμη συνταγή για χαλβά Φαρσάλων από την Κατερίνα Καράδαλη
Γεια σας φίλες/φίλοι μου!!!
Κι αυτή την Παρασκευή είμαι κοντά σας για να μοιραστώ μια εύκολη ,εύγευστη και πάνω απ’ όλα νηστίσιμη συνταγή . Για σήμερα λοιπόν θα φτιάξω Χαλβά Φαρσάλων ο οποίος έχει ιδιαίτερη γεύση και υφή, όμως καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκάκι ειδικά την περίοδο της νηστείας . Χρησιμοποιούμε υλικά εύκολα και απλά .
Λίγα λόγια για τη σημερινή μας συνταγή :
Πότε καθιερώθηκε το ανατολίτικο αυτό γλύκισμα στην περιοχή μας δεν γνωρίζει κανείς. Εφόσον όμως δεχθούμε την τουρκική προέλευσή του, ο χαλβάς έγινε γνωστός στη Θεσσαλία με τη διείσδυση των Τούρκων το 1393.
Από τη διαθήκη του κατακτητή της Θεσσαλίας Τουρχάν Μπέη, το έτος 1446, είναι γνωστό, το εργαστήρι του χαλβατζή Χαλίλ στη Λάρισα. Στην ίδια διαθήκη αναφέρονται επίσης οι χαλβατζήδες Ισά, Σιάχης και Χαλίλης. Την ύπαρξη 4 χαλβατζήδων στη Λάρισα το 1446 επισήμαναν και οι Τουρκολόγοι Ν. Beldicenu και P. Nasturel σε δημοσίευμά τους.
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ
Στην αρχή οι χαλβατζήδες παρασκευαζόταν τριών ειδών χαλβά: Τον «πίριντς», τον «κόμματ» και τον «σαπουνέ».
Ο «πίριντς» παρασκευάζονταν κυρίως με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κόμματ» γινόταν σε κομματάκια σαν λουκούμια και ήταν λευκού χρώματος, σκληρός, αλλά νόστιμος. Για τον εν λόγω χαλβά δεν υπάρχουν στοιχεία για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι χαλβατζήδες, πωλείτο όμως μόνο στη διάρκεια του παζαριού των Φαρσάλων, ως το 1960 περίπου. Ο «σαπουνέ» χαλβάς με βούτυρο είναι γλύκισμα που δεν αλλοιώνεται και ήταν νόστιμος και καλύτερος από τους άλλους δύο. Υπήρξαν επίσης και δύο άλλες ποικιλίες χαλβά, ο «σουσάμ» από σουσάμι ή στραγάλια, άμυλο και ζάχαρη και ο «ασουτέ» που ήταν εύγεστος, αλλά δύσκολα διατηρητέος και παρασκευάζονταν μέχρι το 1920. Επικρατέστερος όλων όμως ήταν ο «σαπουνέ», το σήμα κατατεθέν των Φαρσάλων, ενώ τελευταία ο γνωστός χαλβαδοποιός Δημήτρης Αλεξόπουλος παρασκευάζει χαλβά με περιτύλιγμα σοκολάτας.
Ο χαλβάς σαπουνέ είναι ο πιο μαλακός από τα τρία είδη με αρκετά λιπαρή γεύση. Παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (συνήθως από ρύζι ή από καλαμπόκι – κορν φλάουρ), βούτυρο, νερό και ζάχαρη. Εναλλακτικά, κυρίως σε περιόδους νηστείας, χρησιμοποιείται ηλιέλαιο αντί για βούτυρο. Αν και στην κλασική συνταγή οι αναλογίες των υλικών είναι ίδιες με του σιμιγδαλένιου (ένα, δύο, τρία, τέσσερα), ο τρόπος παρασκευής του είναι λίγο διαφορετικός. Η διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή καραμέλας, η οποία δίνει αργότερα χρώμα στο χαλβά, με κουταλιές από τη ζάχαρη. Ο νισεστές δεν καβουρδίζεται, αλλά διαλύεται στο νερό για να προστεθεί στην καραμέλα, ακολουθεί η ζάχαρη και ύστερα προστίθεται το βούτυρο. Το γλυκό σιγοβράζει μέχρι να πήξει αφήνοντας αυλάκια στον πάτο του σκεύους, οπότε τοποθετείται ανάποδα σε ταψί (ταβά) − με την κρούστα προς τα επάνω. Θεωρείται επιτυχημένος όταν έχει δημιουργήσει καλή κρούστα.
Αποτελεί παραδοσιακό γλυκό των Φαρσάλων, από όπου ονομάζεται φαρσαλινός, και συνήθως επίσης πωλείται μέσα σε ταβάδες στα πανηγύρια (παζάρι) της Θεσσαλίας, εκ των οποίων ονομάζεται και πανηγυριώτικος ή παζαριώτικος. Είναι γνωστοί αρκετοί Τούρκοι χαλβατζήδες της περιοχής, που έζησαν τον 19ο αιώνα, όπως οι Χαλίλ, Ισά, Σιάχης, Νουρά και Νουρής. Ο δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και τους χαλβαδοποιούς, ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2005 να διοργανώνει ετήσια Γιορτή του Χαλβά Φαρσάλων. Στα Φάρσαλα παρασκευάζονταν και άλλες παραλλαγές (πίριντς, κοματ, σουσάμ, ασουτέ) αλλά τελικά επικράτησε ο σαπουνέ. Η παραλλαγή κοματ εξακολουθεί να πωλείται σε καταστήματα της Μακεδονίας (αν και δεν είναι εξακριβωμένο ότι είναι ακριβώς η ίδια).
Έτοιμοι να ξεκινήσουμε ;;;;
Ανοίξτε τα ντουλάπια της κουζίνας σας και συγκεντρώστε τα υλικά στον πάγκο σας . Πάμε να φτιάξουμε αυτό τον καταπληκτικό Χαλβά Φαρσάλων !!!
ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Υλικά συνταγής :
- 100 γρ. σπορέλαιο
- 240 γρ. κορνφλάουερ
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 λίτρο νερό
- 200 γρ. ζάχαρη, για την καραμέλα
- 150 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής :
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη για την καραμέλα και τη ζάχαρη για το πασπάλισμα.
- Βάζουμε το 1/5 της ζάχαρης για την καραμέλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χρυσαφίσει.
- Προσθέτουμε το άλλο 1/5 της ζάχαρης και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή για τα υπόλοιπα 3/5.
- Όταν προσθέσουμε την τελευταία ποσότητα ζάχαρης, και καραμελώσει κι αυτή ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Η καραμέλα θα κρυώσει και θα πήξει αμέσως και θα νομίζετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος αλλά δεν είναι έτσι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σιγά σιγά η καραμέλα λιώνει και αρχίζει να ενσωματώνεται στο μείγμα. Θα πρέπει να προσέξουμε γιατί το μείγμα αρχίζει και βγάζει τα λάδια του. Και αυτό όμως είναι οκ γιατί στη συνέχεια τα απορροφά και πάλι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα λάδια. Καθώς κρυώνει απορροφώνται πιο εύκολα.
- Στο τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε και αυτά.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20×28 εκ. και πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη.
- Ψήνουμε στο γκριλ, στη σχάρα ψηλά, μέχρι να καραμελώσει (5-10 λεπτά).
- Διαφορετικά με ένα φλόγιστρο χειρός καίμε τη ζάχαρη να καραμελώσει.
Καλή επιτυχία
Εις το επανιδείν
Καράδαλη Κατερίνα