Ο Βασίλης Κεγκέρογλου στο DeltaNews


Ο Βασίλης Κεγκέρογλου μιλά στο DeltaNews, για την κεντροαριστερά, τον Δήμο Δέλτα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κύριος Βασίλης Κεγκέρογλου βρέθηκε στη Σίνδο με αφορμή τα εγκαίνια της 82ης Δ.Ε.Θ. Στα πλαίσια της επίσκεψής του τον συναντήσαμε και παροχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη για το deltanews.eu. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, όχι μόνο αναλυθήκαν ο ρόλος και ο στόχος της κεντροαριστεράς, αναφορικά με την Ελλάδα και τη θέση της στον κόσμο, αλλά και πως ο νέος φορέας βλέπει τη Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα τη Σίνδο και το Δήμο Δέλτα.

Ιδιαίτερα δε η Χαλάστρα είναι εξαιρετικά σημαντική αναφορικά με την παραγωγή ρυζιού και στον τομέα των θαλασσινών διαθέτει αξιόλογες δομές μυδοκαλλιέργειας

 

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου διαβάζει το DeltaNews.eu

DN: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη Σίνδο;

Β.Κ: Είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω για τη Σίνδο. Από παιδί, που ασχολούμουν με επαγγελματικές δραστηριότητες γνώριζα για τη Σίνδο και τη Βιομηχανική περιοχή που φιλοξενούσε σημαντικές επιχειρηματικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες παραγωγής αγαθών. Γνωρίζω επίσης τη σημασία της περιοχής του Δήμου Δέλτα στην αγροτική παραγωγή και τη συμβολή του στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερα δε η Χαλάστρα είναι εξαιρετικά σημαντική αναφορικά με την παραγωγή ρυζιού και στον τομέα των θαλασσινών διαθέτει αξιόλογες δομές μυδοκαλλιέργειας.

DN: Πώς θα κρίνατε την κατάσταση της οικονομίας στη Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Δήμο Δέλτα;

Β.Κ: Η Κεντρική Μακεδονία είναι σημαντικός πυλώνας αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, κυρίως τροφίμων. Διαθέτει μάλιστα ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε σχέση με το πανελλαδικό σε αυτό τον τομέα και η δύναμη της αγροτικής παραγωγής θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να οφελήσει τους πολίτες, την οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η οικονομία σήμερα χρειάζεται εκτός από ένα καλό περιβάλλον, πολιτική σταθερότητα, στήριξη, έχει ανάγκη από ρευστότητα και νέες επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Κρίσιμος είναι λοιπόν ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής, της μεταποιήσης, άρα και ο ρόλος της Κεντρικής Μακεδονίας είναι κομβικός.

DN: Με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.ΕΘ. , πώς θα κρίνατε το ρόλος της σήμερα; Συμφωνείτε με την αίσθηση που υπάρχει, ότι η οικονομική και εμπορική της επιρροή έχει ατονήσει και ότι περιορίζεται σε ένα πολιτιστικό δρώμενο περισσότερο;

Β.Κ: Η ακτινοβολία της Δ.Ε.Θ παραμένει, πλην όμως υπάρχει μία μεταβολή, ως προς το περιεχόμενο. Είναι δίκαιη η διαπίστωση ότι έχουμε πλέον λιγότερες επιχειρηματικές δράσεις που αφορούν το καταναλωτικό-επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Παράλληλα δε έχει ενισχυθεί το πολιτιστικό στοιχείο και στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες του κράτους και άλλων οργανισμών. Όλα όμως μαζί είναι οικονομία. Οικονομία και πολιτισμός πάνε χέρι-χέρι. Σίγουρα έχει μειωθεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων του επιχειρείν για την Έκθεση και έχει αυξηθεί η συμμετοχή κρατικών ή κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το στρεβλό που θα πρέπει να αλλάξει και να ενισχυθεί η διεθνής ακτινοβολία της Έκθεσης, που έχει ατονήσει, διότι δε γίνεται η σωστή δουλειά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και διότι δεν εκπέμπεται το μήνυμα, ότι κάποιος μπορεί επενδύσει με ασφάλεια στην Ελλάδα και από την επένδυση αυτή να υπάρχει διπλό όφελος και για τον επενδυτή και για τον τόπο, όπου γίνεται η επένδυση. Αντιστρέφοντας αυτό το αίσθημα, ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και το διεθνές κύρος της Έκθεσης.

DN: Στο κομμάτι της κεντρικής πολιτικής, έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι μία προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας αυτού του φορέα;

Β.Κ: Παρότι στη χώρα οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι του μόχθου προσπαθούν να αυξήσουν τη δυνατότητα για να παραχθεί εισόδημα, να ενισχυθεί η εθνική οικονομία και να βγούμε από τη κρίση, δεν υπάρχει η ίδια αγωνία από τη πλευρά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, χωρίς στρατηγική, αλλά με τακτικισμό, τη μία συντάσσεται με τις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη μιλάει για επιχειρηματικότητα, αλλά χωρίς κέρδη.

Ο κύριος Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα, δεν εμπιστεύεται τους απλούς ανθρώπους του μόχθου για να παράξουν  πλούτο, για αυτό άλλωστε έχει δημιουργήσει ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο στερεί τη δυνατότητα από τους πολίτες να έχουν παραπάνω εισόδημα, σε σχέση με το χαμηλό εισόδημα που η ίδια η κυβέρνηση έχει καθορίσει, κάτω από το οποίο θα μπορείς να είσαι προστατευόμενος του κράτους. Πάνω από αυτό θα πρέπει να τα δώσεις όλα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια ώρα περιορίζει τις πολιτικές συζητήσεις ανάλογα με την ατζέντα που βάζουν η τρόικα και οι ισχυροί της Ε.Ε, λέγοντας «ναι σε όλα». Μάλιστα άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα φέρνει στη Βουλή για ψήφιση την επομένη, αναιρώντας τον ίδιο του τον εαυτό. Κάνοντας αυτό προσδοκά να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την τελευταία μέρα. Έχοντας ερωτευτεί την εξουσία ο κύριος Τσίπρας αποτελεί έναν πολιτικό «χαμαιλέοντα», αλλάζοντας τις πολιτικές του ανάλογα με αυτά που του ζητούν οι δανειστές και οι ισχυροί της Ένωσης. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί.

Νέοι φόροι, περικοπή κοινωνικών δαπανών, με τη χώρα να πηγαίνει σημειωτόν, χωρίς η χώρα να μπορεί να κάνει το άλμα προς τα μπροστά. Από την άλλη υπάρχει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απλώς πιστεύει ότι αν ενισχύσει τους ισχυρούς με μείωση της φορολογίας, χωρίς να μιλάει για τους εργαζομένους και τη μικρομεσαία επιχείρηση, θεωρώντας παράλληλα ότι αν απλά αντικαταστήσει τον κύριο Τσίπρα στη καρέκλα του πρωθυπουργού όλα γίνονται.

Με αυτό το σκηνικό το τίμημα θα συνεχίσουν να το πληρώνουν οι πολίτες, αν δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης για τη χώρα. Εδώ έρχεται ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης να μπει πρωταγωνιστής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά κυρίως  για να οικοδομηθεί, μία οικονομία, μία χώρα, μία κοινωνία που θα δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Για αυτό αποφασίσαμε, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, να απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του προοδευτικού χώρου, μέσα από την πολιτική σύνθεση, τους κάλεσε να συστρατευτούν σε μια προσπάθεια για να γίνει μεγάλη η δημοκρατική παράταξη, για να μπει τέρμα στις πολιτικές του Τσίπρα και για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση συντηρητικών και ανάλγητων πολιτικών της Δεξιάς. Αυτό το εγχείρημα έχει στεφθεί μέχρι τώρα με επιτυχία.

Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το καλοκαίρι πήρε σημαντικές αποφάσεις, προσδιόρισε τον οδικό χάρτη για το πώς θα δημιουργηθεί η μεγάλη παράταξη. Ο οδικός χάρτης και η ενότητα αποτελούν έργο της Φώφης Γεννηματά. Αυτό το βήμα, δε θα πρέπει να μείνει μετέωρο. Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη προσπάθεια και αυτό το εγγυάται η μέχρι τώρα πολιτική της Φώφης Γεννηματά. Την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας αναμένουν την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή  αποτελεί η εκλογή αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα. Το ΠΑΣΟΚ, έχει πρωταγωνιστήσει στη προσπάθεια και με βάση τις αρχές του μπορεί να εγγυηθεί το χτίσιμο μιας νέας παράταξης που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, ανεξαρτήτου κομματικής ταύτισης και η εκλογή της Φώφης Γεννηματά θα εγγυηθεί την ενότητα και θα μας καταστήσει ξανά πρωταγωνιστές. Μέσα από συλλογικές δομές, όπως συνέβη στο συνέδριο το καλοκαίρι και όπως θα συμβεί στο πρώτο συνέδριο του νέου φορέα, έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και έχοντας απορρίψει τις πολιτικές που οδήγησαν στη κρίση, θα μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

DN: Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική; Πώς βλέπει η κεντροαριστερά τη θέση της Ελλάδας μέσα σε ένα ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές πλαίσιο;

Η Ε.Ε έχει απολέσει τη δυναμική της πρωτοπορία ως προς την οικονομία και αυτό θα οδηγήσει σε ανατροπή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, στη μείωση δηλαδή του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων. Αν η Ευρώπη δεν ανακτήσει το χαμένο έδαφος, δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν πάρει την πρωτοκαθεδρία και αυτό είναι μία αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε επομένως μία νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την οικονομική πολιτική, συλλογική ενίσχυση της οικονομίας της Ένωσης, με βάση την τεχνολογία και την επιστήμη, έτσι ώστε να διατηρήσει ένα βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό βέβαια χρειάζεται τροποποιήσεις, αν δεν ενισχυθεί ταυτόχρονα η οικονομία, το μοντέλο αυτό δε πρόκειται να κρατηθεί. Η πολιτική μας θέση ως ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένεια είναι πως πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο κοινωνικού κράτους που θα μπορεί να στηρίξει τους αδύναμους. Η οικονομία μπορεί να παράξει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, αρκεί να συντονιστούν οι κρατικές πολιτικές σε μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Παρομοίως και για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα δε καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει το Α.Ε.Π και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα επούλωσης των κοινωνικών πληγών της κρίσης δε θα πετύχει το στόχο της ανάπτυξης. Χρειάζεται παραγωγή νέου πλούτου μέσα από ένα εθνικό σχέδιο και δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους που θα στηρίζει τους αδύναμους και την επιτυχή ένταξη τους στη παραγωγή πλούτου και εισοδήματος. Προτάσσουμε τη συνεργασία του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα της κρίσης και η χώρα να κάνει το βήμα προς τα μπροστά.

DN: Σε ένα ιδιαίτερα ασταθές βαλκανικό υποσύστημα πώς πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να χειριστεί τους «δύσκολους» γείτονες, παράλληλα με τα μεγάλα της εθνικά ζητήματα; Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύετε πως θα μπορούσε να αναδειχθεί ως μία σημαντική περιφερειακή δύναμη;

Β.Κ: Στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στη περιοχή. Να μπορέσουμε μέσα από χειρισμούς και κατάλληλες κινήσεις να ανατρέψουμε τις όποιες αρνητικές πολιτικές άλλων χωρών είχαν εμπεδωθεί. Παράλληλα θα πρέπει να στοχεύουμε στην εδραίωση μιας ισορροπίας με τα κράτη της περιοχής, ώστε κανένα κράτος να μην απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και γενικότερα την ειρήνη στη περιοχή. Παρατηρούνται ανακατατάξεις. Δε θα πρέπει να ρισκάρουμε να ενισχύσουμε μέσα από αυτές τις ανακατατάξεις παράγοντες που θα αποτελέσουν στο μέλλον μεγάλο κίνδυνο, όπως συμβαίνει με την επιρροή που ασκεί η Αλβανία και άλλες χώρες στη γειτονική Π.Γ.Δ.Μ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται στο χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων και κρατάμε τις άμυνες που πρέπει. Στη περίπτωση δε της Τουρκίας, η οποία ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα προβαίνει σε κινήσεις καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και η προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα μεγαλώνει, χρειάζεται συνετή πολιτική και προσεκτικοί χειρισμοί που θα επιβεβαιώσουν ότι δε θα υπάρξει δική μας εμπλοκή στις διάφορες εσωτερικές διενέξεις. Με τουίτερ δε γίνεται εξωτερική πολιτική, ούτε μπορεί να την κάνει το υπουργείο Άμυνας. Χρειάζεται εθνική στρατηγική που να λαμβάνει υπόψη τις ανακατατάξεις, τόσο από Βορρά, όσο και από Ανατολάς, αλλά θα έχει σταθερή επιδίωξη για την ασφάλεια της χώρας.

DN: Ποια θα ήταν η στάση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς στο επίπεδο των μετεκλογικών συνεργασιών;

Β.Κ: Η νέα ενιαία παράταξη επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε άλλο ένα κόμμα της σειράς που θα είναι συμπλήρωμα , ουτώς ώστε να μην υπάρχει απλώς πρόβλημα κυβερνησημότητας. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε.  Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσουμε από τον Ελληνικό Λαό με βάση τις πολιτικές μας θέσεις να μας δώσει ισχυρή εντολή για να πρωταγωνιστήσουμε.  Να χαράξουμε αυτόνομη πολιτική, ώστε να είμαστε ωφέλιμοι για την κοινωνία. Είμαστε με την Ελλάδα και με τους Έλληνες. Επιδιώκουμε η πρότασή μας να έχει αποδοχή από τους πολίτες και όχι από το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. Αυτή την λαϊκή αποδοχή θα επιδιώξουμε. Βεβαία είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόηση. Στις βασικές προτεραιότητες πρέπει να υπάρχει εθνική συννενόηση και με τους πολιτικούς και με τους κοινωνικούς φορείς. Οι κυβερνητικές συνεργασίες βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και όποτε αυτές επιτευχθούν θα μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία. Ο κεντρικός μας στόχος είναι βγαίνοντας από τη κρίση να δούμε την επαναθεμελίωση των θεσμών της χώρας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μέσα από τη Νέα Αλλαγή την Ελλάδα που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων των Ελλήνων. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα.