Ομιλία στη Χαλάστρα με θέμα: “Χαλάστρα: Ιστορική Έδρα του Δήμου Δέλτα”


Πότε θα πραγματοποιηθεί;

Την προσεχή Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαλάστρας «Δημήτριος Κυριάκου Χαντές», εκδήλωση με θέμα «Χαλάστρα: Ιστορική έδρα του δήμου Δέλτα».

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δικηγόρος Θεόδωρος Γκλαβέρης, ο οποίος θα αναφερθεί στη διαχρονική ιστορία του σπουδαίου οικισμού του δήμου Δέλτα.

Ειδικότερα, ο ομιλητής θα επικαλεσθεί πλήθος αρχαίων και βυζαντινών συγγραφέων που αναγράφουν στα έργα τους τον πανάρχαιο οικισμό, με τις ονομασίες Χαλάστρα, Χαλάστρη, Χαλέστρη, Χαλαίστρα και Χάλεστρον, θα αναφερθεί στη συμβολή των αρχαίων Χαλαστραίων στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π. Χ. και θα επισημάνει την καταστροφή του Χάλεστρου από τον τελευταίο Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και τη μετοικεσία των κατοίκων του «εις τινα τόπον οχυρόν».

Ακολουθώντας τις ιστορικές πηγές, ο γνωστός ερευνητής τοπικής ιστορίας θα εξηγήσει τους λόγους της μετονομασίας, κατά τη βυζαντινή περίοδο, του οικισμού σε Καστρίον, που υπήρξε έδρα της ομώνυμης επισκοπής, η οποία μετονομάσθηκε, κατά την οθωμανοκρατία, σε Καμπανίας, λόγω της μετονομασίας της έδρας της σε Κουλιακιά.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής θα αναπτύξει τη συμβολή των Κουλιακιωτών στο μακεδονικό αγώνα, και θα εξηγήσει τεκμηριωμένα το εύρος της συμβολής τους στη ζεύξη του δέλτα του Αξιού τον Οκτώβριο του 1912, ενώ θα αναφερθεί και τη συμβολή των Χαλαστραίων στην απόκρυψη και διάσωση Νεοζηλανδών στρατιωτών, τον Απρίλιο του 1941.

Τέλος, με αφετηρία την πληθώρα των ιστορικών πηγών, ο ομιλητής θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προσδοθεί στη Χαλάστρα ο τιμητικός και συμβολικός τίτλος της ιστορικής έδρας του δήμου Δέλτα.

*Ευχαριστούμε τον Θεόδωρο Γκλαβέρη για την αποστολή των πληροφοριών και της φωτογραφίας