Ομόφωνο “Όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου για τα διόδια της Χαλάστρας


Τι ειπώθηκε στη σχετική συζήτηση;

Ομόφωνη απόφαση κατά της δημιουργίας πλευρικών διοδίων στη Χαλάστρα  πήρε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίασή του στη Σίνδο. Το θέμα τέθηκε από τον δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη εκτός ημερησίας διάταξης μετά την ξαφνική έναρξη των εργασιών στον κόμβο της Χαλάστρας και το κλείσιμο του δρόμου με απόφαση της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης. Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης δεν έλαβαν γνώση για αυτές τις ενέργειες, ωστόσο πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων από το διαδίκτυο όπου και αναρτήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του δρόμου και την ισχύ κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης τάχθηκε κατά της λειτουργίας των πλευρικών διοδίων και ζήτησε από το σώμα των δημοτικών συμβούλων να συνταχθούν με την θέση του. Μάλιστα πρότεινε στο συμβούλιο τη σύνταξη ψηφίσματος με το οποίο θα ζητούν από τους αρμόδιους φορείς την ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία διοδίων στον κόμβο της Χαλάστρας.

Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης  άσκησε δριμεία κριτική στον προκάτοχο του Μίμη Φωτόπουλο διότι δεν προέβλεψε αυτήν την εξέλιξη ώστε να την εμποδίσει. «Σε παλαιότερη συνέντευξη σας δεν ταχθήκατε σαφώς κατά της δημιουργίας διοδίων αντίθετα συμφωνήσατε στο να γίνουν τα διόδια για να μην περνάνε τα βαριά οχήματα μέσα από τους οικισμούς προκειμένου να γλιτώσουν το αντίτιμο των διοδίων των Μαλγάρων. Μάλιστα θέσατε ως όρο να δοθεί κάρτα ελεύθερης διέλευσης στους κατοίκους – χωρίς να διευκρινίσετε με ποια κριτήρια-  υπογράμμισε ο κ Ιωαννίδης. Ακολούθησε ένταση με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης με τους 5 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Στο δημοτικό συμβούλιο παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας ο οποίος τάχθηκε κατά της λειτουργίας νέων διοδίων στην περιοχή ενώ υπενθύμισε στο συμβούλιο την μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2010 και προέβλεπε την μεταφορά των διοδίων των Μαλγάρων σε άλλη θέση. «Είναι αδιανόητο για μια διαδρομή μόλις 18 χλμ από και προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της περιοχής να πληρώνουν διόδια. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε» ανέφερε μεταξύ  άλλων στην ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις πρότειναν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να μην αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής των διοδίων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν εναλλακτικές διαδρομές για τους οδηγούς που εισέρχονται και εξέρχονται από την κοινότητα της Χαλάστρας,  ενώ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους δημότες και στους εργαζόμενους στην περιοχή.    Οι εργασίες σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας πρόκειται να  διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες.