Πλοίο με πρόσφυγες έρχεται στη Θεσσαλονίκη!


Η πληροφορία έφτασε σε δημάρχους, που προσπαθούν να συνεννοηθούν πού θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες! Κανένας συντονισμός. Μουζάλας: «Βρείτε μου χώρους».

Πλοίο με πρόσφυγες κατευθύνεται σύμφωνα με πληροφορίες προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στους τοπικούς φορείς σήμανε συναγερμός μόλις μαθεύτηκε το νέο, καθώς κατά την προσφιλή τακτική της η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε κανέναν επισήμως ακόμη… Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες προς το παρόν, καθώς ακόμη και οι υπουργοί της κυβέρνησης που βρίσκονται στην περιοχή είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους προς όσους τους μεταφέρουν την πληροφορία.

Δήμαρχοι, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενημερώθηκαν (όχι επισήμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) για τη ρότα πλοίου με πρόσφυγες από κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου (άγνωστο ποιο), που αναμένεται εντός της ημέρας ή εντός των επόμενων ωρών, να ελλιμενιστεί στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως άρχισαν τα τηλεφωνήματα για να δουν οι τοπικοί φορείς με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν το ζήτημα και κυρίως την επιλογή του χώρου, στον οποίο θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι, με δεδομένο μάλιστα ότι το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά είναι γεμάτο και το ίδιο ισχύει για τα αντίστοιχα κέντρα στο νομό Κιλκίς.

Αυτή την ώρα γίνονται τηλεφωνικές συνεννοήσεις, ώστε να γίνει με ομαλό τρόπο η υποδοχή των προσφύγων στο λιμάνι και η άμεση μετακίνησή τους σε συγκεκριμένο διαθέσιμο χώρο φιλοξενίας, αφού εντός του λιμανιού ή στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όχι ότι υπάρχει στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, στην οποία σήμερα παραμένει εγκλωβισμένο το 60% – 70% των προσφύγων όλης της χώρας…

Οι πρώτες σκέψεις των αυτοδιοικητικών ήταν να μισθωθούν λεωφορεία προκειμένου οι πρόσφυγες να μετακινηθούν οργανωμένα προς κέντρα μετεγκατάστασης, όπως για παράδειγμα του Λιτόχωρου Πιερίας, χωρίς όμως κάτι να είναι βέβαιο, αφού αναμένεται η ενημέρωση από τον οικείο Δήμο.

Υποδομές στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν, ενώ κοινός τόπος των αυτοδιοικητικών, όπως πληροφορείται η Voria.gr είναι να μην κατευθυνθούν αυτοί οι άνθρωποι στην Ειδομένη ή να αφεθούν να ακολουθήσουν με τα πόδια τις εθνικές οδούς προς τα σύνορα…

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος όμως δε θέλησε να κάνει δηλώσεις και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες είπε ότι είναι πιθανό να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι για λίγες μέρες στο λιμάνι μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία τους. Ή –όπως λένε άλλες πηγές- να δημιουργηθεί νέος…

Οι τοπικοί φορείς πάντως έχουν σχεδόν στο σύνολό τους κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αφενός στο λιμάνι δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες παραμονής προσφύγων, τα κέντρα μετεγκατάστασης που υφίστανται δεν χωρούν άλλους ανθρώπους και η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Ζητούν εκ νέου επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/prosfigiko-plio-me-prosfiges-erchete-sti-thessaloniki