Συνταγή για μπακλαβά από την Καράδαλη Κατερίνα


Συνταγή για μπακλαβά από την Καράδαλη Κατερίνα

Το όνομα μου είναι Καράδαλη Κατερίνα, αγαπώ να περνάω χρόνο στην κουζίνα μου μαγειρεύοντας. Έχω ιδιαίτερη αγάπη για την ζαχαροπλαστική και μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά για την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Αποφάσισα να μοιραστώ την αγάπη μου αυτή μαζί σας μέσα από το DeltaNews.eu. Θα γράφω μόνιμα μια στήλη με συνταγές στην οποία θα μοιράζομαι μαζί σας τα μυστικά της κουζίνας μου.

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων είναι ο μπακλαβάς. Ο μπακλαβάς έχει αρκετές παραλλαγές και μπορεί να φτιαχτεί με μια ποικιλία ξηρών καρπών. Ο μπακλαβάς με φιστίκι Αυγινής ήταν πεδίο διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου. Δυστυχώς η μάχη έληξε υπέρ των Τούρκων και πλέον ο μπακλαβάς θεωρείτε ένα ΠΟΠ της Τουρκίας. Εμείς οι Έλληνες όμως αγαπάμε τον μπακλαβά με αμύγδαλο και καρύδια. Έτσι σήμερα αποφάσισα να σας φτιάξω μια συνταγή για μπακλαβά.

 

Υλικά που θα χρειαστούμε :

1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού

350 γρ. βούτυρο αγελάδος τύπου Κερκύρας

200 γρ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

100 γρ. καρύδια καβουρντισμένα

2κ.γλ. κανέλα

1κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη

1 βανίλια




Υλικά για το σιρόπι :

750 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

100 γρ. γλυκόζη

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

2 ξυλάκια κανέλας

1 βανίλια

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου  για 15 λεπτάκια.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, με προσοχή μη μας καεί.

Αφήνουμε να κρυώσουν οι ξηροί καρποί και τους αλέθουμε στο μπλέντερ.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30χ40 εκ. και απλώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα με ένα πινέλο (ραντίζοντας από ψηλά).

Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το φύλλο με ξηρούς καρπούς (τους οποίους αφού αλέσουμε στο μπλέντερ τους αρωματίζουμε με κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλια).

Έπειτα βάζουμε ακόμη δυό φύλλα βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα και πασπαλίζουμε πάλι με ξηρούς καρπούς.

Συνεχίζουμε  κατά  τον  ίδιο τρόπο, αφήνοντας για το τέλος τρία φύλλα έτσι ώστε να καλύψουμε τον μπακλαβά (βουτυρώνουμε πάντα ένα -ένα τα φύλλα) και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που μας απέμεινε.

Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον να παγώσει για λίγο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κόψουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια με ευκολία.

Αφαιρούμε το μπακλαβά από το ψυγείο και τον κόβουμε σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα και 30 λεπτά  περίπου.

Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, την κανέλα, τη βανίλια και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση.

Βράζουμε για 2-3 λεπτάκια μετρώντας τον χρόνο από το σημέιο βρασμού (από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει).

Βγάζουμε από τον φούρνο τον μπακλαβά και σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι .

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!!!

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!!

Καράδαλη Κατερίνα