Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στη Κροατία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +


Τις Δαλματικές ακτές επισκέφθηκε διμελής ομάδα εκπαιδευτικών του 1ου Δ. Σχ. Διαβατών. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς Βούλα Καρυπίδου και Ευάγγελο Γεωργίου, οι οποίοι βρέθηκαν στην πόλη Gradac της Κροατίας από 07-06-2022 έως 10-06-2022, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ2 Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων και τίτλο «La Biodiversite, en defi pour demain!» («Βιοποικιλότητα: Η πρόκληση του αύριο»).

Αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση του έργου με διοργανώτρια χώρα την Κροατία.

Την Τετάρτη 08/06/2022 η διοργανώτρια Κροατία υποδέχθηκε τους συντονιστές και εκπαιδευτικούς της Βουλγαρίας, Γαλλίας, Ελλάδας και Ισπανίας στο σχολείο της μικρής παραλιακής πόλης Gradac. Εκεί έγινε ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους. Σε αυτή τη χώρα η πολιτεία στηρίζει τα μικρά σχολεία για δημογραφικούς λόγους.

Ακολούθησε ξενάγηση όλων των αποστολών μαζί στους χώρους και τις αίθουσες του σχολείου και γνωριμία με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι αποστολές των παραπάνω χωρών δέχθηκαν ερωτήσεις από τους μαθητές της 3ης και 4ης τάξης για τον τόπο τους, ακολούθησε ένας μικρός διαγωνισμός στο quizizz με τη χρήση κινητής συσκευής στην 8η τάξη, εργαστήριο παρασκευής βιοπλαστικού με υλικά καθημερινής οικιακής χρήσης στην 6η τάξη και παράδοση της αλληλογραφίας απευθείας στους παραλήπτες μαθητές.

Στη συνέχεια έγινε η συνεδρίαση για τον τελικό απολογισμό, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα του έργου, παραδοτέα, παραγόμενα, διορθώσεις, κλπ. για το κλείσιμο του προγράμματος έπειτα από τρία χρόνια.

Την Πέμπτη 09/06/2022 το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στην παραλιακή πόλη Makarska, περιήγηση στα αξιοθέατα της μεσαιωνικής αυτής πόλης, ξενάγηση στο Malacological Museum με μία μεγάλη συλλογή από όστρακα, κοχύλια και κοράλια από όλες τις γωνιές του κόσμου. Πραγματοποιήθηκε λεπτομερέστατη ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο του Μπιόκοβο (Biokovo Nature Park) στο χώρο παρουσιάσεων του πάρκου (Presentation center “Adrion – the heart of the mountain”). Η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο ακυρώθηκε λόγω καιρού, αλλά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Βοτανικό κήπο, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές του βουνού Biokovo. Στο χώρο του βοτανικού κήπου βρίσκεται και το κάστρο Κοτίσινα (Castle Kotisina), το οποίο μετά την ανακαίνιση και ανακατασκευή του εσωτερικού του χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου της πόλης.

Η επιστροφή στην Ελλάδα έγινε την Παρασκευή 10/06/2022 με διάχυτο τον προβληματισμό για τον κίνδυνο απώλειας της βιοποικιλότητας. Μία απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα που μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της κλιματικής αλλαγής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο, τη συντονίστρια και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Gradac για την άψογη διοργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία.

 

 

*Ευχαριστούμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών για την αποστολή των πληροφοριών & των φωτογραφιών