Αρβανιτίδης: Απαιτούνται κρίσιμες παρεμβάσεις – τομές στον ενεργειακό τομέα, προϋπόθεση για την αξιοποίηση ευκαιριών


Τους βασικούς άξονες του ενεργειακού σχεδίου που έχει εκπονήσει το ΚΙΝΑΛ με ορίζοντα τα προτάγματα και τις προκλήσεις της εν εξελίξει ενεργειακής μετάβασης ανέπτυξε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας από το βήμα του 4 Ενεργειακού Συμποσίου της HAEE με τίτλο «Energy Transition IV SE Europe and beyond».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους οκτώ άξονες-πυλώνες που συνθέτουν το ενεργειακό σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής, στη βάση του οποίου καθίσταται εφικτό να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τις στρατηγικές της ενεργειακής μετάβασης όπως αυτές ξετυλίγονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τόνισε, δε πως απαιτείται ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας ως προς τον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια θέτοντας στην πρώτη γραμμή μια ολιστική προσέγγιση της ενέργειας με ταυτόχρονη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η εξοικονόμηση ενέργειας, τα δίκτυα, οι διασυνδέσεις, ο μετασχηματισμός του τομέα των μεταφορών, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για την ενέργεια, τα έργα αποθήκευσης  και οι υδρογονάνθρακες  αποτελούν σε τίτλους, τους βασικούς άξονες του σχεδίου, όπως αναπτύχθηκαν από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

Ο «εκδημοκρατισμός» της ενέργειας θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον ενεργειακό τομέα όπου ο μέχρι πρότινος καταναλωτής καθίσταται ταυτόχρονα παραγωγός-καταναλωτής  (prosumer) ενέργειας αναβαθμίζοντας σημαντικά την βαρύτητα και την συμμετοχή του στο ενεργειακό σύστημα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές όπου και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να λάβει ότι της αναλογεί εκ των 4.8 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του Ταμείου, διαμορφώνοντας παράλληλα μια βιώσιμη στρατηγική μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στην εποχή της απανθρακοποίησης.  Δίχως όμως μια υγιή και ισχυρή ΔΕΗ η υλοποίηση των παραπάνω φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, όπως σχολίασε σχετικά ο ίδιος κλείνοντας την ομιλία του.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή

Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας παρουσίασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο της ΗΑΕΕ με τίτλο «Energy Transition IV SE Europe and beyond».

Ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε την ανάγκη για έναν ριζικό μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα αναπτύσσοντας τους εξής οκτώ άξονες που συνθέτουν το ενεργειακό σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής:

➡Η εξοικονόμηση ενέργειας & αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

➡Η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής της ενέργειας

➡Η δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές

➡Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας

➡Η ανάπτυξη των ΑΠΕ

➡Τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις

➡Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας

➡Οι υδρογονάνθρακες

Έκανε ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές όπου και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να λάβει ότι της αναλογεί εκ των 4.8 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του Ταμείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: “Αποτελεί ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι αυτή η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η ενεργειακή μετάβαση ΘΑ ΓΙΝΕΙ και ΔΕΝ θα αφήσει πίσω της ούτε ΕΝΑΝ άνεργο στις περιοχές αυτές”.

Τέλος, ο υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε προς τον παριστάμενο Υπουργό Ενέργειας ότι κομβικής σημασίας προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση είναι μια υγιής και ισχυρή ΔΕΗ και όχι μια ΔΕΗ που επιβιώνει οριακά τους επόμενους 12 μήνες.