Καλοχώρι: Ένας δρόμος γεμάτος λακκούβες-Ταλαιπωρία για τους επιχειρηματίες


Τι απαντά ο δήμος Δέλτα;

Σε απόγνωση βρίσκονται ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του Καλοχωρίου, λόγω ενός δρόμου, ο οποίος όπως τονίζουν βρίσκεται σε κακή κατάσταση εδώ και περίπου 4 χρόνια.

Ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες και κακοτεχνίες με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται νερά κάθε φορά που βρέχει, αποτελώντας έτσι μια παγίδα για τους οδηγούς, που περνούν από το σημείο.

Πρόκειται για την οδό Νικολάου Πλαστήρα, στην οποία βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφόρους κλάδους. Όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες της περιοχής από το συγκεκριμένο σημείο περνούν σχεδόν καθημερινά περίπου 1000 αυτοκίνητα.

Ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες και η κατάσταση χειροτερεύει κάθε φορά που βρέχει.

Οι επιχειρηματίες έχουν προσπαθήσει και με δικά τους κεφάλαια να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στο δρόμο, ενώ προτίθενται να βοηθήσουν και τον δήμο προκειμένου να βρεθεί λύση.

«Έχουμε προσεγγίσει το δήμο αλλά και άλλους φορείς γιατί δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε πρόθυμοι μερικοί επιχειρηματίες να βοηθήσουμε και εμείς το δήμο για να βρεθεί λύση», τόνισε, ο Θωμάς Παπαντωνίου, ιδιοκτήτης επιχειρήσεις που βρίσκεται στη Νικολάου Πλαστήρα.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαντωνίου τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος, πολλές επιχειρήσεις έχουν χάσει την πελατεία τους.

«Οι πελάτες για δουλειές που μπορούν να βρουν και αλλού προτιμούν άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δρόμους ευκολότερα προσβάσιμους, οπότε λόγω του δρόμου έχουμε και διαφυγόντα κέρδη», ανέφερε, ο Θωμάς Παπαντωνίου.

Τι απαντά ο δήμος;

Ο δήμος Δέλτα στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή, τονίζει πως θέμα της οδοποιίας, της έλλειψης αντιπλημμυρικών, της ανάπτυξης βιομηχανικών μονάδων κλπ στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι σημερινό, αλλά μετρά 30-40 χρόνια.

Άμεσα θα μεταβεί μηχανικός στο σημείο προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση” σημειώνει στην απάντησή του ο δήμος, ωστόσο, όπως σημειώνει έτσι και αλλιώς θα γινόταν εργασίες στο σημείο, στο πλαίσιο έργων που υλοποιούνται για την διευκόλυνση των πολιτών.

“Από την πρώτη μέρα στη διοίκηση του Δήμου Δέλτα προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να κρατάμε το οδόστρωμα σε καλή κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κάνουμε συνεχώς μικροπαρεμβάσεις στην οδοποιία γιατί πιστεύουμε ότι η οικονομική κι επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να στηριχθεί.

Βέβαια πάντα στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας αλλά και των οικονομικών και διαδικαστικών δυνατοτήτων του Δήμου“, τονίζουν στο thestival.gr στελέχη του δήμου Δέλτα.

Όπως αναφέρει ο δήμος Δέλτα ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δικαστική δικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου 2017 που δικαίωσε το Δήμο σε ανάλογη περίπτωση προσφυγής πολίτη.

” Το σκεπτικό ήταν: ότι δε μπορεί να καλείται ο Δήμος, που δεν διαθέτει ούτε την ανάλογη οικονομική δυνατότητα ούτε το επαρκές αριθμητικά προσωπικά, να λύσει συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών. Και πρέπει να πούμε ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους που την υπηρετούν διότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Πολύ περισσότερο που έρχεται σε μια εποχή που τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα για όλους και οι πολίτες ζητούν λύσεις για τα πάντα από τους Δήμους, μιας και είμαστε η βαθμίδα διοίκησης που βρίσκεται σε άμεση και καθημερινή επαφή μαζί τους.

Είναι και μια μεγάλη δικαίωση για τη διοίκηση του Δήμου μας και συγκεκριμένα για τη στάση που κρατάμε σε αυτό το θέμα και για τις ενέργειες που κάνουμε”, αναφέρει ο δήμος.

Παράλληλα τονίζουν από το δήμο Δέλτα , ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καθολικά με αυτό τον τρόπο σε μια Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) που μετρά 3-4 δεκαετίες μέσα σε αγροτεμάχια, χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό για τις αναγκαίες υποδομές. Και με το οδόστρωμα να επιβαρύνεται με διαρκή διέλευση οχημάτων βαρέως τύπου.

“Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά, από τα συναρμόδια υπουργεία και για το λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στους αρμόδιους υπουργούς εγγράφως αλλά και με δημόσιες δηλώσεις.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάναμε μια αναλυτική ενημέρωση στον αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και τον καλέσαμε για να επισκεφτούμε την περιοχή και να αναζητηθούν άμεσα τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων με έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αποστράγγισης και απορροής υδάτων. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι η δρομολόγηση της δημιουργίας και δεύτερης Βιομηχανικής Περιοχής στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη στους στόχους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης”, σημειώνουν από την πλευρά του δήμου Δέλτα.

Η επιστολή που έστειλε ο Δήμος Δέλτα στις 4.9.2017 στον αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος Δέλτα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αποτελείται από εννέα Δημοτικά Διαμερίσματα μεταξύ των οποίων είναι και το Δ.Δ. Καλοχωρίου, όπου βρίσκεται η Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) Καλοχωρίου.

Στην Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) Καλοχωρίου φιλοξενούνται περισσότερες από 200 Επιχειρήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων σε έκταση 5.000 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασής της σε όμορες περιοχές. Η περιοχή διασχίζεται από την ΠΑΘΕ και την σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθηνών και βρίσκεται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Λόγω της θέσης της, έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες όμως στερούνται των υποδομών και των κινήτρων των θεσμοθετημένων ζωνών και επιβαρύνονται με σημαντικές επιπλέον δαπάνες για την εγκατάσταση και λειτουργία τους. Η άναρχη συγκέντρωση αυτών των επιχειρήσεων επιβαρύνει συνολικά το περιβάλλον της περιοχής, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μίξη χρήσεων (βιομηχανικών – κατοικίας) με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι καθημερινά επισκέπτονται τον Δήμο μας επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ως άνω περιοχή, αλλά το ενδιαφέρον τους αναστέλλεται κυρίως λόγω της άναρχης συγκέντρωσης και της έλλειψης σύγχρονων υποδομών. Το ενδιαφέρον αυτό έχει τελευταία αυξηθεί μετά την αξιοποίηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης και την θέση σε κυκλοφορία του οδικού κόμβου Κ16 της Π.Α.Θ.Ε.

Με δεδομένη την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής είναι επιβεβλημένη η ένταξη της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Καλοχωρίου στις κατά προτεραιότητα περιοχές ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στη χώρα και η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης, παράλληλα με το σχέδιο εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) των Οινοφύτων.

Επισημαίνουμε ότι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του δυτικού τόξου της Θεσσαλονίκης, που συμπεριλαμβάνει και την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) Καλοχωρίου αποτελεί κύριο στόχο της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Η θεσμοθέτηση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης αναμένεται να συμβάλει:

-Στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

-Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

-Στην μείωση της ανεργίας

-Στην μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων στην περιοχή

-Στην άρση των ασυμβατοτήτων και την νομιμοποίηση και τακτοποίηση των Χρήσεων Γης και των σχετικών Πολεοδομικών Συντελεστών στην περιοχή

-Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων / νέων επιχειρήσεων

-Στην απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων

-Στην ενεργό εμπλοκή των αρμόδιων ΟΤΑ, των ιδιοκτητών αδόμητων και δομημένων εκτάσεων και των μισθωτών / χρηστών καθώς και των σχετικών επαγγελματικών φορέων της περιοχής (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, κλπ)

-Στην αυτοδιαχείριση και βέλτιστη οργάνωση της ΑΒΣ Καλοχωρίου

-Στην θέσπιση και τήρηση Οργανισμού Λειτουργίας της περιοχής

-Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής

-Στην βελτίωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες ή θα μετεγκατασταθούν στην ΑΒΣ

Η χρηματοδότηση Μελέτης Εξειδίκευσης για την υλοποίηση δράσεων εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Καλοχωρίου, M.Ε. Θεσσαλονίκης που θα αφορά στην οριοθέτηση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ), στην εξέταση των ειδικών ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής και των εγκατεστημένων σε αυτήν, ήδη λειτουργουσών επιχειρήσεων και την αξιολόγηση πλήρωσης των κριτηρίων για την ένταξη της περιοχής στην πολιτική του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στον τομέα ανάπτυξης νέων Επιχειρηματικών Πάρκων και εξυγίανσης Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων είναι επιβεβλημένη.

Κατόπιν τούτων, σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες με στόχο την έγκριση χρηματοδότησης «Μελέτης Εξειδίκευσης για την υλοποίηση δράσεων εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Καλοχωρίου, M.Ε. Θεσσαλονίκης» με την διαβεβαίωση ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Δέλτα θα συμβάλλουν στην υλοποίησή της ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

 

 

Πηγή: thestival.gr