Το Oktoberfest στη Θεσσαλονίκη


Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Μία γιορτή με γευστικές μπύρες, παραδοσιακές λιχουδιές από τη Γερμανία, μουσική και πολλές εκπλήξεις έρχεται το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για το Oktoberfest, το οποίο διοργανώνεται για δέκατη τέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη και υπόσχεται να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους! Το ραντεβού δίνεται στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τις πόρτες του Oktoberfest να ανοίγουν από τις 11:00.

Κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, λουκάνικο με πατατοσαλάτα αλλά και άλλες γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές σε συνδυασμό με διάφορα είδη μπίρας θα έχουν την ευκαιρία απολαύσουν οι επισκέπτες υπό τους ήχους της παραδοσιακής βαυαρικής μουσικής.

oktober-1.jpg

 

Πέρσι διατέθηκαν περίπου 2.400 λίτρα μπίρας ενώ φέτος αναμένεται να διατεθούν περίπου 3 χιλιάδες λίτρα μπίρας από τρία είδη. Stella, Franziskaner και Βecks.

To Oktoberfest της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν πέρσι περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι ενώ φέτος αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πολυμελή μουσική μπάντα «Donau Express» από το Schwarzwald, το οποίο θα έρθει ειδικά για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από τη Γερμανία, καθώς και ξεναγήσεις στους χώρους της Γερμανικής Σχολής.

Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ ο επισκέπτης θα πληρώσει ο,τι καταναλώσει. Η τιμές στις μπίρες θα είναι από 3 έως 6 ευρώ.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης, Αστέριος Κρεμέτης κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για το Oktoberfest, ανέφερε ότι «το Oktoberfest στο Μόναχο ξεκίνησε πριν από 180 χρόνια. Η πρώτη γιορτή Oktoberfest στον Άγιο Αθανάσιο στη Θεσσαλονίκη έγινε τον χρόνο που δημιουργήθηκε η Γερμανική Σχολή, δηλαδή το 1888. Είναι πολύ παλιό το ξεκίνημα αυτού του θεσμού, ο οποίος θεσμός εδώ και 15 χρόνια έχει γίνει αρεστός στον κόσμο».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Αννίτα Ένγλερτ- Τσερμπίν επισήμανε την «έντονη», όπως χαρακτήρισε, σχέση της Βόρειας Ελλάδας και της Γερμανίας. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και η φετινή διοργάνωση, το Oktoberfest γίνεται με την συμμετοχή και την βοήθεια πάρα πολλών συμμετεχόντων. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της Γερμανίας και της Βόρειας Ελλάδας είναι πάρα πολύ έντονες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αποδοχή για το Oktoberfest και κάθε χρόνο αυτό αυξάνεται», σημείωσε η ίδια.

Η αντιπρόεδρος της σχολικής Εφορείας του σχολείου, Νάντια Μπαντρ τόνισε πως «χαιρόμαστε πάρα πολύ για τον κόσμο που έρχεται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο είναι περισσότερος. Φέτος θα έχουμε μουσικούς από το εξωτερικό, από τη Γερμανία, ένα συγκρότημα με 13 μέλη».

Αναφερόμενος στην μεγάλη βοήθεια του Γερμανικού Προξενείου στις δράσεις της Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι «το Γερμανικό προξενείο ενισχύει με πάρα πολλούς τρόπους τις προσπάθειες της Θεσσαλονίκης. Είναι πάρα πολύ σημαντική η βοήθεια που δίνεται στο κομμάτι της ανθρωπιστικής ενίσχυσης στο θέμα των προσφύγων».

Για τη γιορτή μπύρας ο κ. Πέγκας ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δύο λόγους που ενισχύει το Oktoberfest. «Πρώτο είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε όλη αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια ξένων φορέων και ξένων ιδρυμάτων στην πόλη μας. Το δεύτερο είναι το ίδιο το θέμα του Oktoberfest που είναι γεύσεις, μπύρες, τρόφιμα, φαγητό, αναψυχή. Το Oktoberfest είναι ενταγμένο και στην πολιτική που θέλουμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη γαστρονομικά».

Από το 1810 το Oktoberfest στο Μόναχο

Το κλασικό Oktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίος ο Α’ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας- Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν τον γάμο τους. H γιορτή χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει περισσότερους από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000 όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια. Φέτος, η 184η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα λήξει την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη η γιορτή αυτή πραγματοποιείται σε ένα εκπαιδευτικό χώρο με μεγάλη παράδοση, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην πόλη ήδη από το 1888 και έχει συμπληρώσει πλέον 129 χρόνια ζωής. Από το σχολείο, που από το 1996 στεγάζεται στις εγκαταστάσεις δίπλα από το Praktiker, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 4.000 απόφοιτοι που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Πηγή: thestival.gr