Αναρωτηθήκατε ποτέ για την σημαντικότητα της πρόληψης στην ζωή μας;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε αιματολογικό έλεγχο;
Ποιές είναι οι κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις για εσάς;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολούν όλους μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν μπείτε λοιπόν στην διαδικασία ενός προληπτικού αιματολογικού έλεγχου θα συνειδητοποιήσετε ότι, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για την εκτέλεση βασικών εξετάσεων, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε εγκαίρως κάποια πάθηση και θα έχετε φυσικά λιγότερο άγχος αφού θα έχετε μια βασική εικόνα για την κατάσταση της υγείας σας.
Όσον αφορά το είδος των εξετάσεων που πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα check-up, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες . Θα πρέπει όμως να συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι εξετάσεις που θα μας δώσουν την εικόνα για την συνολική κατάσταση της υγείας μας κατόπιν ιατρικής εξέτασης .
Στον κατάλογο των βασικών εξετάσεων ενός προληπτικού έλεγχου συμπεριλαμβάνονται:
ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, προσδιορίζονται η Αιμοσφαιρίνη, ο Αιματοκρίτης, ο αριθμός των Ερυθροκυττάρων, των Λευκοκυττάρων (με τον Λευκοκυτταρικό τους τύπο), των Αιμοπεταλίων καθώς επίσης και σειρά άλλων αιματολογικών παραμέτρων με ιδιαίτερη σημασία ο καθένας τους.
ΤΚΕ, μια αυξημένη ΤΚΕ υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού.
ΣΑΧΑΡΟ, η ύπαρξη αυξημένων τιμών σακχάρου στο αίμα σχετίζεται με δημιουργία βλαβών στα μικρά και στα μεγάλα αγγεία του σώματος που μακροπρόθεσμα οδηγούν σε επιπλοκές.
ΟΥΡΙΑ, ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ, ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ, οι εξετάσεις αυτές δίνουν πληροφορίες για την λειτουργία των νεφρών.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, HDL, LDL, τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συνθέτουν το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.
SGOT, SGPT, γ-GT, οι τιμές των εξετάσεων αυτών δίνουν πληροφορίες για την λειτουργία και την κατάσταση του ήπατος.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ
ΚΑΛΙΟ ΝΑΤΡΙΟ, ηλεκτρολύτες.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ, η γενική ούρων δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος.
ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ, το λεγόμενο psa εκτελείται για τον έλεγχο του προστάτη αδένα σε άνδρες άνω των 50.
Αφού πήραμε μία ιδέα για το ποιές είναι οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο check up, ένα άλλο βασικό κομμάτι είναι και η σωστή προετοιμασία πριν την εκτέλεση.
Η γενική αρχή που γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι είναι ότι πριν τις εξετάσεις αίματος δεν πίνουμε ούτε τρώμε τίποτα για να μην επηρεαστούν οι φυσιολογικές τιμές των αποτελεσμάτων. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις και θα πρέπει να ενημερωνόμαστε από τον ιατρό πριν την εκτέλεση τους.
Μερικά βασικά παραδείγματα είναι:
1) ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ: δεν απαιτείται κανενός είδους νηστεία καθώς δεν επηρεάζονται τα αποτελέσματα. Επίσης καλό θα ήταν, αν είστε καπνιστής, να αποφύγετε να καπνίσετε καθώς η νικοτίνη επηρεάζει τον αιματοκρίτη ψευδώς θετικά 1-2 μονάδες. Στην περίπτωση των γυναικών ενδείκνυται να εκτελείται μετά το τέλος της περιόδου.
2) ΓΛΥΚΟΖΗ ,ΟΥΡΙΑ ,ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ, ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, HDL, LDL, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ: απαιτείται νηστεία 8-10 ώρες , επιτρέπεται ένα ελαφρύ γεύμα γύρω στις 8 το απόγευμα και πριν τον ύπνο.
3) SGOT, SGPT, γ-GT: εξετάσεις που πριν την εκτέλεση τους απαιτείται νηστεία 8-10 ώρες , όπως επίσης και αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες.
Πολύ σημαντικό κομμάτι επίσης αποτελεί η ανάρρωση του ασθενή από κάποια ίωση και φυσικά εάν έχει προηγηθεί λήψη φαρμάκων, οπότε η πλήρης ενημέρωση του ιατρού και του εργαστηριακού είναι απαραίτητη.
Τελειώνοντας, βασικό είναι να τονίσουμε πως το check -up διαφοροποιείται από ασθενή σε ασθενή, από ηλικία σε ηλικία, με βάση τα ευρήματα του προηγούμενου check up και με βάση τις προδιαθέσεις του καθενός, κάτι το οποίο θα καθοριστεί από τον οικογενειακό ιατρό μετά την λήψη του ιστορικού και την βασική κλινική εξέταση. Ζητήστε λοιπόν την γνώμη του ιατρού σας.
Γράφουν οι:
Κατερίνα Ναγτεγαλ, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων
Αθανάσιος Χαριζάνος, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων