Σχέδιο αποσυμφόρησης των δομών σε Διαβατά και Λαγκαδίκια


Το 2016 στις δομές σε Διαβατά και Λαγκαδίκια φιλοξενούνταν το 60% του συνολικού αριθμού προσφύγων στη χώρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό κρούουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, την ώρα που οι δομές φιλοξενίας ασφυκτιούν από κόσμο.

Το βασικό θέμα της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης που συγκάλεσε σήμερα το διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν η Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο Συντονιστής της Κοινωνικής Συνοχής και Προσφυγικού της Περιφέρειας Κ.Μ., Χάρης Αηδονόπουλος, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως η Κεντρική Μακεδονία, θα επιτελέσει το ανθρωπιστικό της καθήκον, αρκεί να τηρηθεί μία και μόνο προϋπόθεση.

«Ζητούμε να τηρηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ελληνική Επικράτεια, διότι είχε φτάσει η τραγική στιγμή το 2016 να φιλοξενούμε στο 20% της Επικράτειας, το 60% των προσφύγων της χώρας», είπε ο κ. Αηδονόπουλος, συνεχίζοντας πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, “θα ακολουθήσει φαντάζομαι τα πεπραγμένα». Τα οποία, σύμφωνα με τον Συντονιστή της Κοινωνικής Συνοχής και Προσφυγικού της Περιφέρειας Κ.Μ., είναι: «Δέκα προς ένα γηγενών και μεταναστών για να μην υπάρξουν φαινόμενα ξενοφοβίας από τους ντόπιους, καθώς και ούτε φαινόμενα γκετοποίησης από τους μετανάστες».

Σχετικά με το αν υπάρχει εικόνα των προσφυγικών ροών, ο κ. Αηδονόπουλος απάντησε πως «γνωρίζουμε το τραγικό πρόβλημα που βρίσκεται στα νησιά του Αν. Αιγαίου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τις μεταφορές που γίνονται από τον Έβρο σε παράνομους μετανάστες καθώς και πρόσφυγες». «Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί», συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «εκείνο που προέχει, είναι να παρέχουμε μία ανθρώπινη φιλοξενία για όσο διάστημα παραμείνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργήσει προς την επαναπροώθησή τους εφόσον ο πόλεμος έχει τελειώσει, ή οι λόγοι της διαμονής τους πάψουν να υπάρχουν».

Ο Συντονιστής, ζήτησε μάλιστα από την ελληνική αστυνομία να λάβει σχετικές εντολές, για την επαναπροώθηση όλων όσων δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αηδονόπουλος, «απ ‘όσο ξέρω, δεν υπάρχει κανένας πόλεμος στην περιοχή του Μαγκρέμπ. Δεν γίνονται δεκτοί οι μετανάστες, παρά μόνο μέσω της διαδικασίας του νόμιμου μετανάστη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το ίδιο φαινόμενο»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ.Κ.Μ. Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε πως αίτημα των δημάρχων είναι να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό με ισομερή ανάληψη και ευθύνη, καθώς και κατανομής, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το φαινόμενο που το 65% των προσφύγων να βρίσκονται στην Κ. Μακεδονία και το υπόλοιπο 35% σε όλη την χώρα. Το έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι είμαστε ευαίσθητοι στα θέματα των προσφύγων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για ασαφή πράγματα, μετά την τελευταία συμφωνία που έγινε μετά το τελευταίο eurogroup και τα διαμειφθέντα μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ.

Ένα είναι σίγουρο, ότι θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, έτσι ώστε και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός σε πολλές από τις τοπικές κοινωνίες, είπε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με τον δήμαρχο του δήμου Δέλτα, να λέει πως είναι η πολλοστή φορά που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα γεγονός με το οποίο κανείς δεν νοιάζεται για τις απόψεις μας.

Εξαπολύοντας αιχμές στην κυβέρνηση, ο Ευθύμιος Φωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «τα περάσαμε το 2016, το 2017, συνεχίζουμε και τώρα, αποφασίζουν μόνοι τους. Αφού αποφασίζουν μόνοι τους, ας τα λουστούν και μόνοι τους».

Αποσυμφόρηση των δομών

Στην σταδιακή αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας, από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται έως σήμερα σε οργανωμένες δομές, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του οποίου μάλιστα δεσμεύεται ότι η περιοχή δεν πρόκειται να επιφορτιστεί με νέο προσφυγικό πληθυσμό.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα στην περιοχή με τους πρόσφυγες, ο περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, ξεκαθάρισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην φορτωθεί και πάλι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε Θεσσαλία και Ήπειρο, όπου δρομολογούνται επεκτάσεις σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Ειδικότερα είπε, ότι στο σχέδιο Γ΄ που αφορά στη δημιουργία νέων δομών ανά τη χώρα, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η Κεντρική Μακεδονία. «Έχουμε επεκτάσεις δομών στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Τις τρέξαμε πριν από το Πάσχα, γιατί δεν θέλουμε να φορτώσουμε και πάλι την Κεντρική Μακεδονία» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ράγκος, ανέφερε στους αιρετούς ότι σήμερα υπάρχει μια λογική αυξητική τάση του προσφυγικού πληθυσμού, λόγω του καλοκαιριού, ωστόσο είπε ότι «προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά». Ήδη, όπως είπε, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει άμεσο σχέδιο για αποσυμφόρηση των δομών σε Λαγκαδίκια (Δήμος Λαγκαδάς) και Διαβατά (Δήμος Δέλτα).

Αναφερόμενος στο συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σήμερα σε οργανωμένες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι ανέρχονται σε 5.077 άτομα, ενώ 8.400 είναι συνολικά οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε κάμπ, περιοχών της αρμοδιότητας του (Θεσσαλία, Ήπειρο, Πρέβεζα και Έβρος). Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι δομές υπάρχουν στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (Λαγκαδίκια και Βαγιοχώρι) και Πιερία (Κάτω Μηλιά).

Ειδικότερα ο κ. Ράγκος ανακοίνωσε ότι φιλοξενούνται 651 άτομα στις Σέρρες, 583 στην Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, 782 άτομα στην Αλεξάνδρεια, στην Βέροια 300, στα Λαγκαδίκια του Λαγκαδά 682 άτομα, στα Διαβατά (πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου )1614 άτομα, στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης 260, και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 325 άτομα. Πανελλαδικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπολογίζονται σε 62.000 άτομα, ενώ από αυτούς 27.800 άνθρωποι στεγάζονται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία».

Αποσυμφόρηση σε Διαβατά και Λαγκαδίκια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο  περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα κ. Ράγκος για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αποσυμφόρηση σε αυτές που βρίσκονται στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει ήδη η μεταφορά 300 ατόμων από τα  Διαβατά στο έκτακτο κέντρο υποδομής στο Βαγιοχώρι, ενώ έχουν μεταφερθεί και 109 άτομα επίσης στην έκτακτη δομή που βρίσκεται στη Νέα Καβάλα. Οι δύο αυτές δομές, όπως είπε, είναι έκτακτες και θα λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο, καθώς ο σχεδιασμός είναι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας που επεκτείνονται σε Θεσσαλία και Ήπειρο. «Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ευελπιστούμε  να επιστρέψουμε στα λογικά επίπεδα ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράγκος.

Σχετικά με το επεισόδιο που έγινε χθες στο camp Διαβατών, ο κ. Ράγκος τόνισε χαρακτηριστικά πως «το επεισόδιο δεν προκλήθηκε επειδή κάποιος δεν ήθελε να μεταφερθεί σε άλλη δομή. Ίσα-ίσα, σήμερα ήθελαν πάρα πολλοί να μεταφερθούν και με τα σημερινά γεγονότα σταμάτησαν οι εργασίες για τις νέες μεταφορές και άλλων ατόμων που θέλουν να πάνε Ν. Καβάλα», τόνισε ο ίδιος.

 

Πηγή: thessnews.gr