Σήμερα ήταν μια αξέχαστη μέρα για τη Χαλάστρα!


Σήμερα ήταν μια αξέχαστη μέρα για τη Χαλάστρα! *του Κώστα Τσιότσκα

Σήμερα 22-10-2016, ανήμερα της απελευθέρωσης της Χαλάστρας οι κάτοικοι έζησαν αξέχαστες στιγμές αφού στην πόλη μας συνέβησαν πρωτόγνωρες εκδηλώσεις εθνικής περηφάνιας, συγκίνησης μα και προβληματισμού.

Πρωτόγνωρες γιατί συμμετείχε για πρώτη φορά σ’ αυτά τα 104 χρόνια ελεύθερου βίου ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Εθνική περηφάνια και συγκίνηση γιατί η επίσημη πολιτεία (Δήμος Δέλτα) μετά από περισσότερο από ένα αιώνα κατασκεύασε ένα μνημείο για εκείνους που την κρίσιμη στιγμή του ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ με αυταπάρνηση και περισσή φιλοπατρία κατασκεύασαν τη γέφυρα και έτσι ο Ελληνικός στρατός διάβηκε τον Αξιό ποταμό και έφτασε πρώτος και ελευθερωτής στην Θεσσαλονίκη.

Και προβληματισμού γιατί ΕΚΕΙΝΟΙ, με τη στάση τους τότε, ανέβασαν τον πήχη της προσφοράς προς την πατρίδα πολύ ψηλά.

Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από την σημερινή μέρα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με την παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα,, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των στρατιωτικών πολιτικών και δημοτικών αρχών και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και της γύρω περιοχής.

Στη συνέχεια όλοι μετεφέρθησαν στο χώρο του μνημείου όπου τους καλωσόρισε ο δήμαρχος του Δήμου Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής και πρώην Δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόριος Χαντές και κατόπιν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθησε παρέλαση στην οποία συμμετείχαν το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χαλάστρας, ο Α.Σ Μύγδων, τα Χορευτικά τμήματα Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, και του Συλλόγου Δράσεων και Πολιτισμού «Η Χαλάστρα» και τμημάτων μαθητών του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Χαλάστρας.

Στην εκδήλωση εκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων , ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, οι βουλευτές, της ΝΔ, Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ Θαν. Βαρδαλής, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δέλτα Μαριάνθη Δημοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι όλων των φορέων της Χαλάστρας και της γύρω περιοχής .

Τελειώνοντας αυτό το εορταστικό σημείωμα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η ιστορία της κατασκευής του μνημείου.

Την ιδέα για την κατασκευή του μνημείου πρώτοι την είχαν τα μέλη του Δ,Σ του Σωματείου «Υπαίθριο Μουσείο Αναβίωσης Μακεδονικού Αγώνα» που εδρεύει στη Χαλάστρα. Συγκεκριμένα στις 7-12-2015 με το υπ. 18 έγγραφο προς τον δήμαρχο του Δήμου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο κάνει γνωστό την απόφαση του Δ.Σ και ζητά τη βοήθεια του Δήμου. Ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή υποσχέθηκε ότι το μνημείο θα είναι έτοιμο στα Ελευθέρια του 2016. Υπόσχεση που έγινε πραγματικότητα και σήμερα εγκαινιάστηκε με τη μέγιστη επισημότητα.