Το 10% των Ελλήνων πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη


Μία από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες στην Ελλάδα.

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Στην Ελλάδα με διαβήτη νοσούν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι (περίπου το 10% του πληθυσμού) εκ των οποίων περίπου οι μισοί δεν το γνωρίζουν, ενώ το 1970 νοσούσε μόλις το 2.8 % του πληθυσμού. Η εμφάνιση του Σακχαρώδους Διαβήτη σχετίζεται κυρίως με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή, αλλά και το άγχος της καθημερινότητας. Στην έξαρση της ασθένειας συμβάλλουν και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες, η μοναχική ζωή και άλλοι.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους. Τους προτρέπουν να εντάξουν στη ζωή τους την τακτική σωματική άσκηση, να βελτιώσουν σημαντικά τη διατροφή τους και να φροντίσουν από κοινού με τους γονείς για την επαρκή κοινωνικοποίησή τους. Σημαντικό για όσους ήδη νοσούν είναι να συνδυάσουν τα παραπάνω με την ορθή και τακτική χρήση των φαρμάκων που τους συνιστούν οι ιατροί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παχυσαρκία θεωρείται ως η Νο. 1 αιτία για την έξαρση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Τα Ελληνόπουλα βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, για το λόγο αυτό οι επιστήμονες εκτιμούν πως εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί το ποσοστό των Ελλήνων που νοσούν από Σακχαρώδη Διαβήτη αναμένεται να εκτοξευθεί.

Χρήσιμες ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά: