H Eurocontrol χτυπάει… καμπανάκι για τις πτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποιεί της εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν προσοχή στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου για τις επόμενες 72 ώρες, λόγω πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί για πυραύλους εδάφους-αέρους και Κρουζ οι οποίοι ίσως εκτοξευθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει διακοπή των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη διαφώνησαν έντονα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ΗΠΑ και Ρωσία για τη Συρία. Παράλληλα πιστεύεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση κατά του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

 

Τι συνέβη στη Ρω

Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας έρχεται μετά τις τουρκικές προκλήσεις στη νησίδα Ρω. Το βράδυ της Δευτέρας, ένα ελικόπτερο τύπου Αgusta Bell των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τη Ρω, με την ελληνική πλευρά να απαντά χρησιμοποιώντας τροχιοδεικτικά πυρά.

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να ρίξει τους τόνους διαμηνύοντας πως δεν τέθηκε μείζον ζήτημα παραβίασης ενώ η Άγκυρα μέσω πηγών του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζει πως ουδέποτε συνέβη τέτοιο περιστατικό.

 

Προκλητικές δηλώσεις του Μπαχτσελί 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν καταφέρθηκε κατά του Πάνου Καμμένου υποστηρίζοντας πως «έχει κρίση υστερίας» και πρόσθεσε πως «θα ξεριζώσουμε τα δόντια σε όσους μας τα τρίζουν».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την Τρίτη και ανακοινώνοντας πως θα μεταφερθούν 7.000 στρατιώτες σε Αιγαίο και Έβρο, ο Μπαχτσελί είπε σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ ότι «ο Καμμένος ξέχασε τις ήμερες που τους καταδίωκαν και τους έριξαν στη θάλασσα… αν το θέλουν, το να επαναλαμβάνουμε την ιστορία για εμάς είναι παιχνιδάκι αυτή τη φορά δεν θα γλιτώσουν με το να διαφύγουν στη Αθήνα… Φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί από τη μυθολογία, ζηλεύει τον Δία, μιμείται τον Απόλλωνα και προσπαθεί να γίνει Ποσειδώνας… Αν κοιμάται, ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας να μπει σε κλινική».

Συνεχίζοντας το παραλήρημα του, ο Μπαχτσελί συμπλήρωσε πως «οι πρόγονοί τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Έλαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια. Αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια, εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε εκείνα τα δόντια».

 

Χουλουσί Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, εκτόξευσε νέες έμμεσες απειλές προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Χουλουσί Ακάρ που βρέθηκε στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Έχουμε λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο με αποφασιστικότητα και θα συνεχίσουμε» είπε ο κ. Ακάρ.

Είπε μάλιστα ότι η Τουρκία επιθμεί να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας.

Πηγή: reader.gr