Κυβέρνηση: Προς διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας


Ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να προχωράει σε διπλή προσφυγή στην κάλπη τον Μάιο

Την αναβίωση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές ενίσχυσε η επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοβουλία για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και η επικείμενη κατάθεση του «Κλεισθένη», του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, την απλή αναλογική, το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και την πεντάμηνη μετάθεση και διεξαγωγή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση στις 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019.

«Πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός (σ.σ.: Κράτους – Εκκλησίας) στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα» δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του Τύπου και συνέχισε: «Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές. Και το Κράτος και η Εκκλησία έχουν να επιτελέσουν έναν σπουδαίο ρόλο στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε».

«Με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση (σ.σ. Κράτους – Εκκλησίας)» σημείωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί, αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση». Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που ανέδειξε το ζήτημα, η κυβέρνηση ετοιμάζει:

Πρώτον, την καθιέρωση της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας με αναφορά στον πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο, δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας, τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνο όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημόσιων λειτουργών.

Σχέση με ημερομηνία λήξης

Την ίδια στιγμή, όσο και αν με τις επικοινωνιακές επιλογές του και τις εκδηλώσεις τύπου Ζαππείου ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη συνεργασία του με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, με τις πολιτικές επιλογές του δείχνει ότι η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης. Μετά το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας βάζει και τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στη δημόσια ατζέντα, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Και μπορεί ο Τέρενς Κουίκ να είπε χθες ότι θα παλέψει μέσα στο κόμμα του για να στηριχθεί ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ο Πάνος Καμμένος, όμως, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο τις επόμενες ημέρες «για να καθορίσουν ‘από κοινού’ τη στάση τους», όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Τοσουνίδης. «Οι θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι γνωστές και σταθερές.

Η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς» δήλωσε χθες ο νέος εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης και προειδοποίησε: «Πρέπει να έχουμε αίσθηση ποια είναι η Πίστη, η πεποίθηση και η επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της».

Ο κ. Τοσουνίδης αποκάλυψε δε ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αλλαγές και στο Πολιτειακό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα την ανοίξει με συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι θεσμικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα θα καταλάβουν μαζί με τις οικονομικές εξαγγελίες μεγάλο κομμάτι της παρουσίας του στην επόμενη ΔΕΘ, που θα αποτελέσει και την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου. Άλλες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, προς στιγμήν, από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει και αλλαγές στο Πολιτειακό στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, με αποσύνδεση της εκλογής του από τη διενέργεια εθνικών εκλογών, αλλά αύξηση αρμοδιοτήτων, ενώ προγραμματίζεται και η συζήτηση και κατάθεση σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με στόχευση στην ψήφο των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά οι αλλαγές αυτές που πρόκειται να προτείνει το κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να τεθούν σε δημοψήφισμα, μέσα στο 2018.

πηγή