Συνταγή για σαραγλάκια νηστίσιμα από την Κατερίνα Καράδαλη


Συνταγή για σαραγλάκια νηστίσιμα από την Κατερίνα Καράδαλη

Γεια σας φίλες /φίλοι μου !!!

 

Άλλη μια εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Αυτή την εβδομάδα φτιάχνουμε μια αγαπημένη νηστίσιμη συνταγή. Η συνταγή λοιπόν που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι φανταστική!!!

Σαραγλάκια νηστίσιμα!!!

Υλικά συνταγής :
500 γρ φύλλο κρούστας
100 γρ καρύδι
100 γρ αμύγδαλο
50 γρ φιστίκι Αιγίνης
250 γρ ηλιέλαιο
1 κτγ κανέλα
λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
1 κτσ φρυγανιά

Για το σιρόπι:

350 γρ νερό
500 γρ ζάχαρη
1 κτσ χυμό λεμόνι
1 φλούδα λεμονιού

 

Εκτέλεση συνταγής :

Όσοι δε νηστέυετε μπορείτε να τα φτιάξετε αντικαθιστώντας το ηλιέλαιο με φρέσκο βούτυρο αγελάδος ,σίγουρα γίνονται πιο αρωματικά και γευστικά ,όμως και με το σπορέλαιο γίνονται υπέροχα!!!

Η γέμιση είναι καταπληκτική διότι περιέχει τριών ειδών ξηρούς καρπούς: Καρύδι,αμύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης. Το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι λεπτό και κατάλληλο για σιροπιαστά γλυκά. Όσο για τη διαδικασία πανεύκολη και ο χρόνος εκτέλεσης ελάχιστος.

Επομένως μην αργείτε και σηκωθείτε από τους καναπέδες σας για να φτιάξουμε μαζί τα σαραγλάκια.

 

ΣΑΡΑΓΛΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς στον αέρα στους 160 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτάκια. Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσουν οι ξηροί καρποί για να τους θρυμματίσουμε  στο πολυμίξερ. Από τα φυστίκια Αιγίνης κρατάμε 25 γρ στην άκρη για το πασπάλισμα στο τέλος.

Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου και λαδώνουμε  ένα μακρόστενο ταψί.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ  όλα τα υλικά για τη γέμιση.Αφού θρυμματίσουμε τους ξηρούς καρπούς ,ρίχνουμε κανέλα ,τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο.

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με ηλιέλαιο, στη συνέχεια βάζουμε από πάνω ακόμη ένα  φύλλο το ραντίζουμε με ηλιέλαιο κι αυτό και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς .

Έπειτα βάζουμε στην άκρη του φύλλου τον πλάστη και τυλίγουμε σε ρολό .Σουρώνουμε το ρολό πάνω στον πλάστη και το βγάζουμε για να το τοποθετήσουμε στο ταψί μας.

Αφού τελειώσουν όλα τα φύλλα μας τα αλείφουμε με το ηλιέλαιο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για 40-45 λεπτά.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας σε κατσαρολάκι και λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο ,βράζουμε το σιρόπι για 2 λεπτά απο το σημείο βρασμού.

Μόλις βγεί το γλυκό μας από τον φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως σιγά σιγά με το ζεστο σιρόπι.

Αφήνουμε αρκετές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

 

 

Εις το επανιδείν

Καράδαλη Κατερίνα